'Save the Children'

BiH među državama koje su najbolje za odrastanje djece

Lifestyle / Flash | 30. 06. 2017. u 10:15 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina spada među najbolje zemlje za odrastanje i odgoj djece, navodi se u najnovijem istraživanju globalne nevladine organizacije ''Save the Children'' sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema istraživanju eksperata ove ugledne organizacije BiH, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom iz regije, spada u grupu država u kojima najmanji broj djece prerano završava djetinjstvo te u kojima najmlađi članovi društva imaju adekvatan pristup osnovnim potrebama, kao što su roditeljska briga, ishrana, obrazovanje, zdravstvo...

Indeks koji su sastavili istraživači govori da je naša zemlja među 35 najbolje rangiranih država. Grupu predvode Norveška i Slovenija. BiH je, bolje plasirana čak i od Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

''Za najmanje 700 milijuna mališana širom svijeta djetinjstvo završi prerano. Najčešći razlozi za to su loše zdravstveno stanje, sukobi, nasilje, dječji brakovi, prerana trudnoća, neuhranjenost, isključenost iz obrazovanja i iskorištavanje djece za rad. Svi ovi faktori su napravili globalnu krizu masivnih proporcija'', navodi se između ostalog u izvještaju.

Organizacija je zbog toga napravila prvi ovakav izvještaj koji upozorava na faktore i države koje ''kradu djeci djetinjstvo''.

Najgora situacija je u Nigeru, Angoli, Maliju, Centralnoafričkoj Republici, Somaliji i Čadu. Među najbolje plasiranim su, iza Norveška i Slovenije, Finska, Holandija, Švedska, Portugal i Irska. BiH je najboljoj kategoriji gdje ''mali broj djece ostaje bez djetinjstva''.

Iza naše zemlje i znatno lošije plasirane su ostale zemlje regije, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Albanija i Kosovo, ali i mnoge države članice EU, kao što su Rumunija i Bugarska. Naša zemlja je najlošije ocijenjena u kategoriji broja djece koja su zbog sukoba morala napustiti svoj dom, piše portal ins.ba.

Neki od podataka iz istraživanja otkrivaju razmjere globalne krize u pogledu odnosa prema odrastanju i odgoju djece. Prema njima:
- 263 milijuna djece ne ide u školu
- 168 milijuna se iskorištava za rad, od čega 85 miliona za opasne poslove
- 156 milijuna djece mlađe od pet godina ima poremećaje u razvoju
- 8 milijuna djece umre svake godine
- Više od 75.000 je ubijeno u svijetu 2015.

Kopirati
Drag cursor here to close