Članica odbora UNESCO-a

BiH postala članica jednog od najprestižnijih tijela u sustavu UN-a

BiH izabrana za članicu Odbora za svjetsko naslijeđe UNESCO-a
Lifestyle / Flash | 14. 11. 2017. u 16:46 Bljesak.info
Kopirati

Bosna i Hercegovina je danas na 21. plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom naslijeđu, koje se održava u Parizu, po prvi put u svojoj povijesti izabrana za članicu Odbora za svjetsko naslijeđe Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Riječ je o jednom od najprestižnijih tijela u sustavu UN-a, koje se sastoji od 21 zemlje članice, i koje je, između ostalog, nadležno za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisima svjetskog kulturnog i prirodnog blaga na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Izbor BiH u Odbor za Svjetsku baštinu predstavlja veliko priznanje BiH i doprinosu zemlje zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te je izvanredna prilika za dodatnu promociju BiH na globalnom planu.

Izbor BiH u Odbor za Svjetsku baštinu je rezultat intenzivne kampanje koju je, u skladu sa relevantnom odlukom Predsjedništva BiH, u proteklih godinu dana vodilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP) u uskoj suradnji sa Ministarstvom civilnih poslova i Komisijom za nacionalne spomenike BiH, uz aktivno sudjelovanj će svih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Podsjetimo, BiH je 2. lipnja postala članica Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Od 1972. godine, kada je usvojena Konvencija za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine, do danas na popis UNESCO-a upisano je 1.052 dobara (814 kulturnih, 203 prirodnih i 35 mješovitih dobara).

U skladu sa Konvencijom, upisana dobra predstavljaju dio svjetske baštine sa izuzetnom univerzalnom vrijednošću.Upisana dobra iz Bosne i Hercegovine na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine su most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, područje Starog mosta starog grada Mostara te stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a, na sjednici koja je održana u Istanbulu 15. srpnja 2016, donio je odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine. Stećci su srednjovjekovni monolitni kameni spomenici vezani za cijelo područje današnje Bosne i Hercegovine, te dijelove Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Na prostoru pomenute četiri države registrirano je oko 70.000 stećaka, od čega se oko 60.000 nalazi u BiH. Dobra iz BiH koja se trenutno nalaze na tentativnoj listi su prirodno graditeljska cjelina Jajca (2006.), Sarajevo - jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti - trajno otvoreni grad (1997), historijsko urbano područje Počitelj (2007), prirodno i urbano područje Blagaj (2007), prirodno i povijesno područje Blidinje (2007), prirodno i povijesno područje Stolac (2007), te pećina Vjetrenica (2004).

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH za AA je potvrđeno kako su u aprilu dostavili UNESCO-u nominaciju prašume Perućica za upis na tentativnu listu. Kada je riječ o nematerijalnoj baštini, na Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva nalazi se zmijanjski vez. Dvije nominacije su dostavljene UNESCO-u, i to element konjičko drvozerbastvo i element branje trave ive na Ozrenu. Nominacija konjičkog drvorezbartva će se razmatrati na Odboru za nematerijalnu baštinu ove godine, a nominacija elementa branje trave ive na Ozrenu će se razmatrati na Odboru za nematerijalnu baštinu sljedeće godine, potvrđeno je iz Ministarstva. Na preliminarnoj listi nematerijalne baštine UNESCO-a trenutno se nalazi 18 elemenata iz Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.