Ratificiran 2010. godine

BiH i dalje ne implementira Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom

Lifestyle / Flash | 15. 05. 2017. u 14:17 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Koordionacijskog odbora udruge osoba s invaliditetom Županije Sarajevo Fikret Zuko svjestan je da je u složenoj ekonomskoj i kompliciranoj političkoj situaciji u BiH teško očekivati da se posebna pozornost posveti osobama s invaliditetom, ali ipak vjeruje da međunarodni dokumenti poput Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom imaju značaj i da će doprinijeti boljem položaju te kategorije ljudi.

''Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom, preporuke EU i drugi dokumenti su važni. To je nama alat koji ćemo ubuduće, nadam se uspješno, koristiti'', kazao je za Fenu Zuko.

Naglašava da je ipak, prije primjene Konvencije i drugih dokumenata koji vrijede kod nas i u svijetu, potrebno riješiti problem predrasuda zbog čega se, kaže, ne iskorištava na pravi način ili ne čini u dovoljno mjeri potencijal i mogućnosti osoba s invaliditetom.

''Slična situacija je i u drugim državama svijeta, svi se mi borimo za bolji status. U BiH je dodatni problem komplicirano uređenje, teška ekonomska i složena politička situacija'', kaže. Precizira da oko 15 posto svjetske populacije ima neki oblik invaliditeta, sličan postotak je i u BiH.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 2006. godine Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a BiH je taj dokument ratificirala 2010. Zuko sa žaljenjem konstatira da se i deset godina kasnije taj dokument u BiH, ne implementira, makar, kaže, imali neke strategije.

''UN-ov odbor dao je već nekoliko instrukcija kako da se pojedini članci primjenjuju, stigle su i preporuke ovog odbora kako se ovdje može unaprijediti stanje ljudskih prava osoba s invaliditetom. Očekujemo da će reformama koje predstoje biti napravljen preokret i da one neće biti na štetu osoba s invaliditetom, nego će afirmirati njihov status u društvu i da će one postati ravnopravniji članovi društva'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close