Cvijet Hercegovine

BiH Green Awards: Čapljina najuređeniji i najljepši grad u BiH

Lifestyle / Flash | 22. 04. 2017. u 13:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Čapljina dobitnica je ovogodišnje nagrade”BiH Green Awards 2017”, prestižnog priznanja najljepšeg i najuređenijeg grada u BiH. Radi se o prvom priznanju takve vrste u BiH, a Čapljina je nagradu osvojila zahvaljujući glasovima publike i tako opravdala titulu ''Cvijet Hercegovine''.

Načelniku općine Čapljina dr. Smiljanu Vidiću priznanje ''BIH Green Awards 2017'' uručila je američka veleposlanica Maureen Cormack, koja je istaknula značaj čuvanja okoliša u BiH, te čestitala svim nagrađenima koji na najbolji mogući način promoviraju svoje vrijednosti zaštite okoliša.


Panorama Čapljine (Foto: Bljesak.info)

''Uz mnogobrojne prirodne ljepote, geografski položaj, uređenu gradsku jezgru te devet nacionalnih spomenika, nesebičnim zalaganjem svih žitelja Općine i općinskih struktura, uz mnogobrojna priznanja Čapljina se sada može pohvaliti i ovim priznanjem. Ovo priznanje koje smo danas dobili pokazuje da imamo jedan kvalitetan odnos prema sredini u kojoj živimo, prema okolišu, i prema prirodnim ljepotama kojima raspolažemo. Zato je ovo priznanje prije svega priznanje mojim sugrađankama i sugrađanima'', rekao je Vidić.

Inače, Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) i Veleposlanstvo SAD u BiH, po prvi put u BiH organizirali su dodjelu priznanja/nagrada ''BIH Green Awards 2017''. Namjera je bila promovirati inovativne i kreativne pristupe očuvanju životne sredine u Bosni i Hercegovini.


Panorama Čapljine (Foto: Bljesak.info)

Kroz projekt ''BIH Green Awards 2017'' namjera je također bila pronaći kompanije, gradove/općine, NVO-e organizacije i pojedince, koji uspješno promoviraju prave vrijednosti u oblasti zaštite životne sredine i koji kao takvi mogu motivirati i druge.

Priznanja/ nagrade, nakon javnog glasovanja, dodijeljene su u četiri kategorije:

1. Grad/općina;
2. Kompanija/biznis;
3. NVO-e organizacije;
4. Pojedinci:
a) do 30 godina starosti;
b) preko 30 godina starosti.

''Zahvaljujemo se svim žiteljima općine Čapljina , svim ljudima iz cjele države i našoj dijaspori koji su svojim glasom dali doprinos da Općina Čapljina osvoji nagradu ''BIH Green Awards 2017'' i neupitno opravda titulu ''Cvijet Hercegovine“, poručili su za kraj iz Općine Čapljina.

Kopirati
Drag cursor here to close