Povezivanje

Biciklisti iz Kragujevca krenuli za Mostar

Lifestyle / Flash | 26. 07. 2017. u 06:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Kragujevca je danas krenulo 11 biciklista koji će voziti na relaciji Kragujevac - Užice - Višegrad - Sarajevo - Mostar, u okviru jedinstvene međunarodne sportske manifestacije 'Tandem biciklistički maraton', u kojoj sudjeluju i osobe sa invaliditetom.

U ovom pohodu sudjeluju biciklisti, rekreativci i slabovidne osobe koji će voziti 420 kilometara, u četiri etape, da bi 29. srpnja stigli u Mostar. Ovogodišnji maraton vozit će devet solo biciklista i jedan tandem.

Generalni tajnik Paraolimpijske akademije 'Junior' iz Kragujevca Goran Nikolić rekao je da bi biciklisti u Višegrad trebali stići u četvrtak, a da u petak kreću prema Sarajevu. Organizator ovog maratona je Paraolimpijska akademija 'Junior', a pokrovitelji su veleposlanstvo BiH u Srbiji, gradovi Kragujevac i Mostar.

Za 14 godina maratonskih pohoda na relaciji Kragujevac - Užice - Višegrad - Sarajevo - Mostar tandem biciklisti pokrenuli su brojne inicijative koje su doprinijele obnavljanju prekogranične regionalne suradnje i pokretanju niza projekata značajnih za položaj osoba sa invaliditetom.

"Manifestacija Tandem biciklistički maraton 'Kragujevac – Mostar' nastala je 2004. godine u čast obnovljenog starog mosta na Neretvi, kada je cilj biciklista oštećenog vida bio da na jedinstven način čestitaju gradu pobratimu ponovno spajanje dvaju obala Neretve u starom jezgru koje je pod zaštitom UNESCO-a.U ime grada Kragujevca, bicikliste je pozdravio, poželio sretnu vožnju i dobre vremenske usvjete Nikola Urošević, pomoćnik gradonačelnika za unaprjeđenje i razvoj sporta.

"Kragujevac njeguje prijateljske i pobratimske odnose sa Mostarom. Biciklistički maraton Kragujevac - Mostar traje i iz godine u godinu se razvija zahvaljujući Goranu Nikoliću, njegovoj istrajnosti i neiscrpnoj energiji. To se potvrđuje na specifičan, drugačiji način, povezujući ljude i ova dva grada", rekao je Urošević, pomoćnik gradonačelnika.

Iste godine se rodila ideja o tradiciji manifestacije koja je već nakon prvog odlaska prepoznata kao nova pokretačka energija obnavljanja regionalne prekogranične suradnje", navedeno je u priopćenju Paraolimpijske akademije 'Junior'.

Tandem biciklisti će u Mostaru prisustvovati manifestaciji skakanja sa Starog mosta.

Kopirati
Drag cursor here to close