LGBTI

Bh. političari i njihovi LGBTI glasači

Lifestyle / Flash | 30. 12. 2018. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgovori koje političari daju na pitanje o položaju LGBTI osoba u BiH nerijetko su nejasni, nedorečeni i kratki. Takvi odgovori su, između ostalog, davani i tijekom predizbornog perioda.

Ovaj put su novinari portala LGBTI.ba, pored upita da svoje prethodne izjave elaboriraju, neke od političara upitali i koliko LGBTI osoba uopće poznaju.

U Bosni i Hercegovini vjerojatno ne postoji politička stranka koja u svom statutu, političkom programu ili općem narativu ne spominje ljudska prava i jednakost pred zakonom. S obzirom da razgovori na ovu temu vrlo lako skliznu u populizam i slatkorječivost, uvijek je bitno preispitati i dekonstruirati pitanja ljudskih prava unutar političkog okvira. Iako službena politika predstavlja samo jednu komponentu društva, njena moć nije zanemariva.

Igor Crnadak, aktualni ministar vanjske politike Bosne i Hercegovine, u predizbornoj je debati izjavio kako stranka čiji je on član, Partija demokratskog progresa, nema službeni ili bilo kakav stav o pitanjima LGBTI populacije.

I pored brojnih pravovremenih pokušaja kontaktiranja i urgencija poslanih u njegov ured od strane glasnogovornice PDP-a, Crnadak se nikada nije oglasio u vezi sa dostavljenim pitanjima koja su mu novinari dostavili, a koja se tiču pitanja o LGBTI osobama u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, ekspeditivno su reagirali iz Hrvatske stranke za Bosnu i Hercegovinu, istina, u startu napomenuvši kako o ovoj temi nikada ranije nisu raspravljali na svojim političkim tijelima.

Predsjednik HSBiH, Božo Skopljaković, naglasio je kako su stavovi izneseni u odgovorima isključivo njegovi, a za koje će se, između ostalog, i zalagati kada ova pitanja dođu na dnevni red stranke.  

''Osobno bih podržao legalizaciju istospolnog partnerstva ili istospolne zajednice, ali sa naglaskom da se nikako ne bih složio da se istospolno partnerstvo pokušava nazvati bračnom zajednicom. Bračna zajednica ili brak je zajednica žene i muškarca'', navodi Skopljaković, dodajući kako nema ništa osobno protiv parade ponosa, ali kako ne bi bio dijelom takvog okupljanja.

Skopljaković je također naglasio i da ovo također znači da on osuđuje svako nasilno ponašanje prema LGBTI zajednici i da je potrebno omogućiti svakome da održi mirne prosvjede ili skupove i na taj način izrazi svoje mišljenje i bori se za svoja prava.

Na pitanje poznaje li neku LGBTI osobu, Skopljaković je rekao: ''Možda poznajem neku LGBTI osobu, a da se ta osoba javno ne izjašnjava. Moj odnos prema takvoj osobi ne bi se razlikovao od odnosa prema drugim osobama kada bih znao da je ta osoba dio LGBTI zajednice''.

Hadžikadić Mirsad, iako je prethodno davao odgovore na pitanja o LGBTI populaciji, ovaj put je na naš upit odbio da neke od svojih ranijih izjava elaborira.

Elvira Abdić Jelenović, predsjednica Laburističke stranke, odgovara kako ova politička opcija još uvijek nema službeni stav o ovom pitanju, te kako su mišljenja podijeljena. Abdić Jelenović kaže kako ne poznaje niti jednu LGBTI osobu.

Ona je dodala kako bi podržala istospolne brakove, ali ipak svojim izlaskom na ulicu ne bi podržala paradu ponosa.

''Ne bih izišla na ulicu i javno podržala paradu ponosa jer mislim da to nije pravi put za promjenu statusa LGBTI osoba u našem društvu. Zagovornik sam slobode mišljenja, govora, izbora i ono što kao pojedinac mogu uraditi jeste širiti te vrijednosti u onoj mjeri i u onim sferama gdje imam utjecaj''.

Opširnije s više izjava političara možete pročitati na portalu LGBTI.ba

Kopirati
Drag cursor here to close