Snijega ima

Bh. planine spremne za ljubitelje zimskih radosti

Lifestyle / Flash | 01. 12. 2016. u 09:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačke planine Bjelašnica, Igman i Jahorina spremne su za predstojeći zimsku turističku sezonu.

Niske temperature koje su se ovih dana spuštale i do -14 stupnjeva Celzijusa bile su pogodne za to da se ovih dana na planinama stave u funkciju i topovi za pravljenje umjetnog snijega, javlja agencija Anadolija.

Prema nekim najavama ljubitelji zimskih sportova bi već ovaj vikend na Bjelašnici mogli uživati u skijanju. Adis Mušinović, rukovoditelj Sektora za razvoj i planiranje ZOI'84 kazao je za AA da imaju minimalne količine snijega na terenu, ali temperature su zadovoljavajuće tako da su od jučer počeli s proizvodnjom umjetnog snijega.

Staze za skijaše

"Ako nas vrijeme posluži u sljedećih par dana planiramo pustiti dio staza za skijaše. Ako temperature ostanu ovakve, da se može kontinuirano 24 sata proizvoditi vještački snijeg, u subotu ili nedjelju ove sedmice mogli bi imati trasu i stazu BX-a otvorenu za dnevno i noćno skijanje", istaknuo je Mušinović.

ZOI'84 je, prema njegovim riječima, počeo razvoj i modernizaciju infrastrukture.
"Izvršene su pripreme za postavljanje novih žičara, šestosjedne i četverosjedne žičare koje će skijaše voziti do samog vrha Bjelašnice, praćeno s osvježenjem kompletne staze spusta, od vrha Bjelašnice do polazne stanice na Babinom dolu kao i donje kolijevke", naglasio je Mušinović.

Kako je kazao, već su dobili dio opreme koji su jučer pustili u funkciju.

"Novi topovi su isporučeni. Sedam novih topova će biti značajan doprinos u osvježivanju staza. S obzirom da smo do sada imali pet topova na raspolaganju znači da bismo ove godine trebali pružiti puno bolje uslove", poručio je Mušinović.

Sprema se službeno otvaranje zimske  turističke sezone

Dodao je da je službeno otvaranje zimske turističke sezone predviđeno za 24. i 25. prosinac.
Ivana Lizdek, stručni suradnik za odnose sa javnošću Olimpijskog centra Jahorina poručila je da su spremni za početak zimske turističke sezone na Jahorini.

Sustav za umjetno osnježavanje u funkciji je i na Jahorini, a Lizdek je istakla da za to mogu zahvaliti odgovarajućim temperaturama.

"Sustav će biti u funkciji kada god budu odgovarajući minusi na planini. Što se tiče predstojeće zimske turističke sezone ski opening Jahorina 2016. će se održati od 16. do 18. prosinca kada će sve posjetitelje na Jahorini zabavljati grupa Galija. Tog dana će biti besplatno skijanje i bordanje, besplatan vertikalni transport za sve posjetitelje, ukoliko se stvore odgovarajući uslovi za skijanje", poručila je Lizdek.

Ukoliko ne budu bili ispunjeni uvjeti za skijanje svi ljubitelji panoramske vožnje moći će da uživaju u panoramskoj vožnji šestosjedom na Jahorini.

 

Kopirati
Drag cursor here to close