samo hrabro

Bh. ekipa na Berlinaleu: Premijera Tanovićevog filma "Smrt u Sarajevu"

Lifestyle / Flash | 15. 02. 2016. u 16:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Smrt u Sarajevu", novo filmsko ostvarenje bh. redatelja i oskarovca Danisa Tanovića večeras će biti premijerno prikazan na 66. po redu Berlinskom filmskom festivalu, popularnom Berlinaleu.

Radnja filma snimanog u svibnju prošle godine smještena je u jednom sarajevskom hotelu gdje je u tijeku priprema večere za obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja "Hotel Evropa", a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

Pored njega, uloge tumače i bh. glumci Muhamed Hadžović, Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Faktera Salihbegović-Avdagić, Aleksandar Seksan, Boris Ler, Rijad Gvozden, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović, Milan Pavlović i drugi.



Tanović je na Berlinaleu trijumfirao 2013. godine kada je njegov film "Epizoda u životu berača željeza" nagrađen sa dva Srebrna medvjeda (za najbolji film i za najboljeg glumca - Nazif Mujić), te Nagradom ekumenskog žirija.

Ovogodišnji Berlinski filmski festival otvoren je 11. veljače , a do 21. veljače tijekom 11 festivalskih dana bit će prikazana 434 filma iz 77 zemalja. Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinala natjecat će se 18 filmova, pet filmova glavnog programa prikazuje se izvan konkurencije, a devetnaest su premijere.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija na prestižnom filmskom natjecanju u Berlinu je oskarovka Meryl Streep. Svečanost dodjele nagrada održat će se 20. veljače, kada će biti prikazan pobjednički film.

Kopirati
Drag cursor here to close