Kako i zašto o ženama u bh. društvu

Bez ravnopravnosti žena slijedi kolaps kulture

Predstavnice udruženja ''Novi put'', Merima Jašarević Beganović i Jasmin Peco ističu kako se bh. žene nalaze zatvorene u privatnost, ne samo obiteljskog, doma nego i društvenu.
Lifestyle / Flash | 07. 03. 2019. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kako i zašto o ženama'' sam naziv uzet je iz suvremene teorije feminizmima kojim se htjelo ukazati da su žene, ne samo u nepovoljnom položaju, nego su tijekom svoje povijesti zanemarene, neviđene i na neki način opstruirane.  

Današnjom tribinom ''Kako i zašto o ženama u bosanskohercegovačkom društvu'', predstavnice udruženja ''Novi put'', Merima Jašarević Beganović i Jasmin Peco ističu kako se bh. žene nalaze zatvorene u privatnost, ne samo obiteljskog doma, nego i društvenu.

Iako žene imaju pravo glasa njihovo sudjelovanje u javnom životu, naročito političkom, je još uvijek daleko od ravnopravnog s muškarcima.

Jašarević Beganović navodi da žena u bh. društvu ima, one rade, samo nisu vidljive. ''Ovo pitanje, nije pitanje žena nego pitanje kvalitete bh. društva, jer bez ravnopravnog položaja i bez vidljivosti žena mi imamo jedan kolaps kulture'', kazala je.

Peco upozorava da su žene i djevojke često izložene različitim oblicima nasilja u obitelji, mobingu, seksualnom uznemiravanju, silovanju i proganjanju. ''Bh je službeno identificirana kao zemlja porijekla žrtava trgovine, posebno žena. S obzirom da se vlasti ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda  za eliminiranje trgovine ljudima BiH se nalazi na nadzornoj listi američkoj State Departmenta''.  

Javna tribina pod nazivom ''Kako i zašto o ženama u bosanskohercegovačkom društvu'' održana je u suradnji s Nastavničkim fakultetom Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u okviru projekta pod nazivom ''Prevencija rodno zasnovanog nasilja i osnaživanje potencijalnih žrtava'', kojeg financira Veleposlanstvo SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close