Uz veliko osiguranje

Bez incidenata: U Beogradu održana Parada ponosa

Lifestyle / Flash | 24. 06. 2017. u 12:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šetnjom od Pionirskog parka do Trga republike, pripadnici LGBT populacije danas su u Beogradu ukazali na problem diskriminacije s kojom se suočavaju u svakodnevnom životu i poručili da žele život dostojan čovjeka.

Šetnja, u organizaciji Gay-lezbijskog info centra, udruženja Egal i "Loud & queer", prošla je bez incidenata, uz veliko policijsko osiguranje i zanimanje medija.

Sudionici skupa "Ponos Srbije - Neka svi naši glasovi ore se, neka ljube se istok i zapad, sjever i jug", nosili su tradicionalne LGBT zastave u bojama duge, kao i transparente s porukama "Moja sloboda je tvoja", "Podrška je važna"...

Kako je novinarima objasnila Helena Vuković iz organizacije skupa, okupljeni su iznijeli zahtjev za uvođenje nulte tolerancije na svaki oblik diskriminacije i nasilja, za lakše izdavanje osobnih dokumenata za trans-osobe, kao i za legalizaciju istopolnih partnerstava.

Vuković je konstatirala da je položaj pripadnika LGBT populacije popravljen posljednjih godina, da je sada moguće da se mirno održavaju skupovi te tematike, ali da ipak nije idealno.

Upitana kako komentira da će buduća premijerka vjerovatno biti Ana Brnabić, Vuković je rekla da, mimo politike, to pokazuje da pripadnici LGBT zajednice mogu dostići najviše pozicije u društvu, prenosi Tanjug.

Ona je konstatirala da ipak, LGBT zajednica ima probleme koji su iznad političkih stranaka i dnevne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close