Podrška

Besplatno pozovi savjetovalište za problem ovisnosti o drogama

Podaci također govore da velika većina osoba koje kontaktiraju Udruženje žele potpuni oporavak i uspješnu integraciju u društvo - žele život bez droge
Lifestyle / Flash | 12. 04. 2019. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje ''Proslavi Oporavak'' je osnovano 2008. godine u Sarajevu sa ciljem da osobama pruži podršku nakon procesa rehabilitacije, kroz programe resocijalizacije i reintegracije u zajednicu na putu oporavka od ovisnosti o psihoaktivnim supstancama.

Kroz godine Udruženje se razvijalo i danas program rada obuhvata i programe prevencije, motivacije za odlazak na liječenje, te rane intervencije za osobe kod kojih se ovisnost nije u potpunosti razvila.

Vrlo važan aspekt neizostavno predstavlja umrežavanje i suradnja sa drugim nevladinim organizacijama, državnim institucijama i medijima, kako bi zajednički doprinijeli razvoju društva te pomogli osobama i porodicama koje imaju probleme uzrokovane upotrebom opojnih droga.

Foto: PR / Vrijeme je, pozovi

Od lipnja 2017. godine uspostavljena je i prva anonimna, besplatna telefonska linija za ovu oblast 0800 28 000, na koju se mogu javiti osobe iz cijele Bosne i Hercegovine kojima treba neki vid podrške vezano za problematiku ovisnosti. Prema podacima, od uspostavljanja telefonske linije ukupno je pruženo oko 700 servisa osobama u problemu ovisnosti i njihovim obiteljima. Kroz promociju helpline-a Udruženje je nastojalo staviti ruralne sredine na istu poziciju pri pružanju servisa kao i gradske, te doprinijeti da veći broj osoba kojima servisi nisu dostupni u zajednici mogu nazvati i dobiti podršku.

Statistički podaci pokazuju da 53% osoba koje su se obratile za pomoć spada u dobnu skupinu od 18-29 godina. Veoma zabrinjavajuća činjenica je da se broj maloljetnika koji traže pomoć drastično povećao tijekom trajanja projekta, priopćeno je iz Udruženja.

Također, 55% servisa pruženo je članovima obitelji osoba u problemu. Obzirom da je obitelj ključni čimbenik u životu svakog pojedinca, ovi podaci su doprinijeli konkretnim aktivnostima Udruženja usmjerenim na razvoj programa rane intervencije, koji se temelji na multidimezionalnoj obiteljskoj terapiji.

Video: VRIJEME JE. POZOVI! 0800 28 000

Podaci također govore da velika većina osoba koje kontaktiraju Udruženje žele potpuni oporavak i uspješnu integraciju u društvo - žele život bez droge - ne traže smanjenje štete koja je nastala uslijed konzumiranja droge.

''Glavni zadatak svih nas bi trebao biti da oporavak postane primarni cilj u tretmanu ovisnosti, zato što svi želimo da vidimo našu zajednicu zdraviju i da smanjimo prevalenciju upotrebe droga. Ako prebacimo fokus sa štete koju ovisnost o drogama izaziva, na dobrobiti koje proces oporavka sa sobom donosi, možemo doprinijeti uspješnoj integraciji oporavljenih ovisnika u zajednicu, te smanjenju stigmatizacije osoba i njihovih obitelji'', priopćeno je.

Iako proces oporavka od ovisnosti nije ni jednostavan, ni lak, on je svima dostupan. Odricanjem, vjerom, disciplinom i okretanjem od starog načina života, ka novim vrijednostima - oporavak je moguć. IZLAZ POSTOJI.

Besplatni i anonimni telefonski broj za problematiku ovisnosti je 0800 28 000, a također je uspostavljena i internetska stranica www.biramoporavak.com na kojoj je dostupno više informacija opasnostima i štetnostima koje konzumacija droge donosi.

Kopirati
Drag cursor here to close