83.000 eura

Beogradska jelka skuplja od Rockefellerove u New Yorku

Od beogradske jelke jeftinija je čak i novogodišnja jelka koja je ove godine izazvala najveću pažnju svjetske javnosti, ona na Trgu Venecija u Rimu.
Lifestyle / Flash | 21. 12. 2017. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Beograd će za doček 2018. godine imati jednu od najskupljih novogodišnjih jelki na svijetu, koju građani plaćaju 83.000 eura i koja je postavljena tri dana prije nego što je donesena odluka o dodjeli ugovora, doznaje Pištaljka.

Skupocenu jelku je kupilo je Tajništvo za poslove obrane, izvanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima grada Beograda od firme "Keep light", od koje grad godinama unazad unajmljuje blagdansku rasvjetu i za koju se sumnja da je, kako je Pištaljka pisala, namješten prošlogodišnji, ali i ovogodišnji natječaj za novogodišnju rasvjetu.

I dok se prirodna jelka, norveška omorika visoka najmanje 20 metara ispred Centra "Rockefeller" u New Yorku bez ukrasa plaća 25.000 dolara, u Beogradu je umjetna jelka visoka 18 metara ukrašena bijelim lančanicama sa 200 crvenih plastičnih ukrasa i 40 ukrasnih plišanih crveno-zlatnih mašni plaćena četiri puta više.

Jelka u Beogradu, koja je sa PDV-om koštala skoro 10 milijuna dinara, skuplja je i od najskuplje jelke na svijetu koja se nalazi u luksuznom hotelu "Emirates Palace", koja bez ukrasa košta 10.000 dolara. Sa ukrasima od dijamanata i zlata ova jelka košta 11 milijuna dolara.

Od beogradske jelke jeftinija je čak i novogodišnja jelka koja je ove godine izazvala najveću pažnju svjetske javnosti, ona na Trgu Venecija u Rimu. Prirodna jelka, smreka sa Dolomita, koja je trebalo biti e zelena i bujna dok traju praznici, osušila se prije katoličkog Božića, pa su je građani prozvali "šugavkom", a izgled joj usporedili sa četkom za toalet. Udruženja građana, kako prenose mediji, zahtjevaju od suda nadležnog za javnu potrošnju da ispita zbog čega su vlasti u Italiji potrošile 50.000 eura za jelku koja je osušena, i to u nabavci bez natječaja.

Da bi kupio jelku, Tajništvo je u rujnu promjenio plan javnih nabavki i opredijelio dodatnih 8.333.333 dinara za tu svrhu. U studenom je raspisan natječaj, na kom je 18. prosinca posao dobila firma "Keep light". Tri dana prije nego što je kupljena, jelka od 83.000 eura već je bila postavljena na početku Knez Mihailove ulice.

Kopirati
Drag cursor here to close