Očuvanje okoliša

Beč se bori protiv bacanja hrane za vrijeme praznika

U Beču se trenutno nalazi preko 30 frižidera na različitim lokacijama u gradu, u prodavnicama kao i u privatnim i javnim ustanovama u koje je moguće odnijeti donacije hrane.
Lifestyle / Flash | 25. 12. 2020. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom novogodišnjih praznika Bečka služba za okoliš i klimu (MA 22) pripremila je korisne savjete kako smanjiti gubitke i bacanje hrane.

Očuvanje okoliša je u austrijskoj metropoli posebno važno za vrijeme praznika, jer se u tom razdoblju količina otpada poveća za oko 10 posto. Jedna trećina svih proizvedenih namirnica u svijetu se baca. U Europi u prosjeku 300 kg namirnica po stanovniku. U Beču se trenutno baci nešto manje od 6 posto namirnica. Stoga je MA 22 pripremila nekoliko korisnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane.

Neophodno je napraviti listu za kupovinu namirnica. Izbjegavanje bacanja hrane nakon praznika počinje prije kupovine. Preporučuje se dobro planirati praznični meni, sastaviti listu za kupovinu kao i držati se iste. Kod primamljivih ponuda poput "uzmi tri, plati dva" koje navode na spontanu kupovinu, je najvjerojatnije da će nešto završiti u smeću. Lako krvarljive namirnice treba kupovati prije same pripreme.

Pored toga, vrijedi pravilo da su bio namirnice uvijek bolji izbor. Posebno važno za okoliš, klimu i zdravlje svakog pojedinca je smanjenje konzumacije mesa. Kuhano s ljubavlju i na kreativan način vegansko i/ili vegetarijansko jelo može biti prava poslastica. Tko se ne želi u potpunosti odreći mesa, može uživati i u manjim porcijama. Nakon praznika poželjno je biti kreativan te od ostataka hrane napraviti ukusan i raznovrsan ručak.

U Beču se trenutno nalazi preko 30 frižidera na različitim lokacijama u gradu, u prodavnicama kao i u privatnim i javnim ustanovama u koje je moguće odnijeti donacije hrane. Lokacije za prosljeđivanje hrane se često mijenjaju, što se može pratiti putem online platforme foodsharing.at. Socijalne ustanove u Beču kupuju samo 45 posto namirnica, ostalih 55 posto čine donacije privatnih osoba, priopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close