Uskoro na policama

Barbie obukla hidžab

”Mattel” je najavio da će se prva Barbie lutka sa hidžabom na policama naći već sljedeće godine
Lifestyle / Flash | 14. 11. 2017. u 13:02 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka kompanija ”Mattel” proizvodit će Barbie lutku čija je inspiracija Ibtihaj Muhammad, olimpijka sa hidžabom, javlja agencija Anadolija.

”Mattel” je najavio da će se prva Barbie lutka sa hidžabom na policama naći već sljedeće godine.
Lutka je dio linije ”Shero”, a rađena je po modelu američke predstavnice u mačevanju.

Muhammad je prisustvovala dodjeli ”Nagrade ženama godine” koju organizira list ”Glamour” i izjavila kako se više puta, kao sportašica sa hidžabom, osjećala odbačenom.

Ona je ujedno i prva sportašica s hidžabom koja je SAD predstavljala na Olimpijadi.

”To što jedna globalna kompanija, kakva je 'Mattel', proširuje svoju seriju lutkom koja nosi hidžab, kod mene izaziva emocije“, rekla je Muhammad.

Rekla je kako su joj noge zbog kojih je odbacivana kao dijete, donijele olimpijsku medalju. Zbog toga je od kompanije tražila da noge lutke budu deblje i atletske.

”Ponosna sam što znam da će se djevojčice moći igrati sa Barbie lutkom sa hidžabom. Moj san iz djetinjstva je ostvaren“, napisala je Muhammad na društvenoj mreži Twitter.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali i drugim zemljama sve je veće interesovanje modnih dizajnera za tržište odjeće za muslimanke s hidžabom.

Sportska kompanija sa sjedištem u SAD-u je u ožujku napravila posebnu kolekciju za sportašice sa hidžabom. U Italiji je modna kuća prošle godine po prvi put pripremila kolekciju za muslimanke koje su se odlučile na nošenje hidžaba.

Kopirati
Drag cursor here to close