Zaštita

Banja Luka brine o popisu biljnih i životinjskih vrsta na području grada

Dobiveni podaci su neophodni u slučajevima zaštite, odnosno brendiranja pojedinih proizvoda kao tradicionalnih ili autohtonih.
Lifestyle / Flash | 18. 02. 2019. u 10:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Banja Luka i u ovoj godini nastavlja sa popisom, klasifikacijom i kartografijom biljnih i životinjskih vrsta na području grada, što predstavlja osnove za njihovu održivu upotrebu, najavili su iz gradskog Odjeljenja za komunalne poslove.

Osim toga, dobiveni podaci su neophodni u slučajevima zaštite, odnosno brendiranja pojedinih proizvoda kao tradicionalnih ili autohtonih.

Područje tog grada obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama od kojih se mnoge nalaze i u uredbi o Crvenoj listi zaštićenih vrsta flore i faune RS.

Banja Luka je prošle godine ušla u spomenuti projekt, a u ovoj godini će se provoditi na područjima: Bronzanog Majdana, Obrovca, Stratinske, Kmećana, Meline, Subotice i Vilusa.

''Popis, odnosno inventarizacija predstavlja prikupljanje podataka sa terena o tome koje biljne, šumske, animalne i vodene vrste nastanjuju područje Banje Luke'', istaknuo je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

U prošloj godini urađena je prva faza inventarizacije koja je obuhvatila naseljena mjesta: Banja Luka, Priječani, Kuljani, Zalužani, Šargovac, Drakulić, Jagare, Ponir, Debeljaci i Bastasi, a planirano je da se područje grada obradi kroz šest faza.

''Dobiveni rezultati omogućavaju niz analiza, kao i planiranje svih zahvata u prirodi, te upravljanje prostorom'', naglasio je Bilčar.

Podaci o genetičkim resursima obuhvaćaju vrste i staništa gajenih biljaka i životinja, kao i vrste i ekosisteme značajne za proizvodnju ljudske i stočne hrane.

U smislu očuvanja ovih resursa ti podaci omogućavaju daljnji monitoring, te identificiranje promjena u rasprostranjenosti i brojnosti određenih vrsta, čime se dobivaju kvalitetni podaci za procjenu ugroženosti i planiranje zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close