Zaštita

Banja Luka brine o popisu biljnih i životinjskih vrsta na području grada

Dobiveni podaci su neophodni u slučajevima zaštite, odnosno brendiranja pojedinih proizvoda kao tradicionalnih ili autohtonih.
Lifestyle / Flash | 18. 02. 2019. u 10:45 Fena
Kopirati

Grad Banja Luka i u ovoj godini nastavlja sa popisom, klasifikacijom i kartografijom biljnih i životinjskih vrsta na području grada, što predstavlja osnove za njihovu održivu upotrebu, najavili su iz gradskog Odjeljenja za komunalne poslove.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim toga, dobiveni podaci su neophodni u slučajevima zaštite, odnosno brendiranja pojedinih proizvoda kao tradicionalnih ili autohtonih.

Područje tog grada obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama od kojih se mnoge nalaze i u uredbi o Crvenoj listi zaštićenih vrsta flore i faune RS.

Banja Luka je prošle godine ušla u spomenuti projekt, a u ovoj godini će se provoditi na područjima: Bronzanog Majdana, Obrovca, Stratinske, Kmećana, Meline, Subotice i Vilusa.

''Popis, odnosno inventarizacija predstavlja prikupljanje podataka sa terena o tome koje biljne, šumske, animalne i vodene vrste nastanjuju područje Banje Luke'', istaknuo je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

U prošloj godini urađena je prva faza inventarizacije koja je obuhvatila naseljena mjesta: Banja Luka, Priječani, Kuljani, Zalužani, Šargovac, Drakulić, Jagare, Ponir, Debeljaci i Bastasi, a planirano je da se područje grada obradi kroz šest faza.

''Dobiveni rezultati omogućavaju niz analiza, kao i planiranje svih zahvata u prirodi, te upravljanje prostorom'', naglasio je Bilčar.

Podaci o genetičkim resursima obuhvaćaju vrste i staništa gajenih biljaka i životinja, kao i vrste i ekosisteme značajne za proizvodnju ljudske i stočne hrane.

U smislu očuvanja ovih resursa ti podaci omogućavaju daljnji monitoring, te identificiranje promjena u rasprostranjenosti i brojnosti određenih vrsta, čime se dobivaju kvalitetni podaci za procjenu ugroženosti i planiranje zaštite.

Kopirati