do manje smrtnosti

Bangladeš: Sadnjom milijun palmi protiv udara groma

Lifestyle / Flash | 30. 01. 2017. u 09:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle je godine u Bangladešu zbog udara groma poginulo više od 350 stanovnika. U nastojanju da smanji broj smrtnih slučajeva, vlada Bangladeša okrenula se prirodi te je odlučila posaditi čak milijun palmi koje bi trebale apsorbirati udare gromova te spasiti živote.

Iako se broj od 350 smrtnih slučajeva navodi kao službeni, neslužbene statistike govore kako je stvarna smrtnost zbog gromova puno veća jer ljudi koji žive u ruralnim područjima ponekad ne prijavljuju smrt policiji.

Upravo zbog toga Vlada je na munje proglasila prirodnim katastrofama te se nadaju da će se uspješno boriti protiv problema sadnjom palmi, prenosi portal croenergo.eu.

Iz Vlade javljaju kako su već počeli sadnju palmi u ruralnim područjima u nastojanju da se smanji broj smrtnih slučajeva uslijed udara groma. Do lipnja se planira posaditi milijun stabala, a sličan uspješan program već je proveden na Tajlandu.

Iako munja može oštetiti palme, njihova prisutnost će spriječiti električni naboj da kola kroz zemlju.

Krčenje šuma je jedan od bitnih faktora povećanja smrtnosti od groma. Stručnjaci napominju kako se toliko smrtnih slučajeva zabilježilo dijelom i zato što nije bilo dovoljno stabala čije će grane biti u stanju apsorbirati udare groma.

Bangladeški meteorološki zavod navodi kako je povećana smrtnost zabilježena upravo u ruralnim područjima koja su opustošena uslijed povećane sječe šuma zbog obrađivanja riže i drugih kultura.

Kopirati
Drag cursor here to close