Barbara Iveljić

Baka Barbara ima 103 godine: Vitalna žena koja se udavala tri puta

Lifestyle / Flash | 29. 01. 2017. u 10:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Barbara Iveljić iz Ljubije ima 103 godine i omiljena je svim Ljubijancima. Iako živi već cijelo stoljeće još uvijek je pokretna, ali i optimistična i nasmijana. Kaže da još uvijek nije spoznala sve životne mudrosti i da je za to malo imati životni vijek stogodišnjaka, kaže baka za agenciju Anadoliju.

Baka živi sama, može sama naložiti vatru i otići do balkona da provjeri kakvo je vrijeme vani. Često joj dolaze i brojni susjedi, donesu joj ručak, ponešto skuvaju. Barbara najviše voli novinare, jer kako kaže, mnogo voli da je fotografiraju, a i rado odgovara na njihova pitanja. U šali kaže da je njena generacija odavno "otputovala" na onaj svijet, te tvrdi da je i životni vijek do Boga.

"Bog je izgleda odlučio da tako dugo živim. Ovih dana sam bila bolešljiva i prehlađena i već sam sebe vidjela kako i ja putujem. Kažem sama sebi 'dosta je, naživjela si se, svašta vidjela i preživjela'. Nemam više šta ni očekivati, ali eto opet me obraduje svako novo jutro, a pogotovo posjete. Volim ljude", priča simpatična starica za AA.

Udavala se tri puta, rodila četvoro djece

Baka Barbara je rodom iz Like, gdje je rođena davne 1914. godine. Udali su je njeni u Šurkovac, a tog muža je, kako kaže, kada je bio bolestan liječio legendarni doktor Mladen Stojanović. Poslije smrti prvog muža udala se u Misku Glavu, a onda po treći put u Ljubiju, gdje je i dočekala starost.

"Sva tri muža nisu dugo živjela. Rodila sam četvoro djece i odgajala četvoro pastorčadi. Ništa mi nije bilo teško. Tu drugu djecu ne razdvajam nikad od svoje rođene. Imam dosta unučadi i praunučadi, ali ne znam točan broj", kaže s neodoljivim osmijehom na licu.

U Bosni se nećeš na kamen ogrebati

Barbari nije žao što su je udali u Bosnu. Kaže da su joj tada rekli: "Idi ti u Bosnu, tamo se nećeš na kamen ogrebati, niti na trn ubosti, kao ovdje u Lici". Uvijek hvali svoje komšije, a posebno Ahmeta Rešidovića, Ljubijanca koji je često obilazi i donosi joj razne đakonije. Baka kaže da ima nešto mirovine, ali i da je hrani država. Korisnik je javne kuhinje, ali za sebe tvrdi da nije neka izjelica i da je kada je hrana u pitanju dosta probirljiva.

Ahmet kaže kako obožava baku zato što ima ogromno srce prepuno ljubavi za svakoga.

"Baka je izuzetno draga i plemenita žena. Raduje se kao dijete svakom mom posjetu, a ja se trudim da joj pomognem koliko god je to u mojoj moći. Sada će baka zahvaljujući Merhametu Njemačke i BiH imati redovite posjete doktora, a dobijat će i prehrambene i higijenske pakete, što će njoj dosta značiti, jer živi od mirovine koja iznosi 150 KM", kaže Ahmet, dodajući da se nada da će u budućnosti biti sve više ljudi koji će pomagati starijima i nejakima.

Kopirati
Drag cursor here to close