Studio Pixel

Autentični glasovi migranata u animiranom filmu

Mladi migranti/ce, koji su trenutno smješteni u Centru za smještaj migranata Ušivak, Općina Hadžići, su posjetili studio Pixel
Lifestyle / Flash | 04. 11. 2020. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi migranti/ce, koji su trenutno smješteni u Centru za smještaj migranata Ušivak, Općina Hadžići, su posjetili studio Pixel kako bi sudjelovali u snimanju i produkciji glasova za animirani film.

Pored relevantnih iskustava, autentičnih priča na osnovu kojih se radi na filmu, migranti su imali specifično iskustvo s profesionalnim timom audio produkcije. U studiju su snimili autentične glasove, imali priliku vidjeti kako izgleda proces sinkronizacije i glume, audio produkcije, skladanje glazbe i kreativnog stvaranja dijelova filma.

Foto: PixelStudio / U studiju su snimili autentične glasove

U kreativnom okruženju studija Pixel, s lokalnim produkcijskim timom, migranti i migrantice su bar na jedan dan osjetili kako nestaju kulturološke, etničke i socijalne razlike.

Ovi mladi ljudi, porijeklom iz Alžira, Maroka, Pakistana, Irana i Afganistana, su se mogli uživiti u uloge glumaca, snimiti dijaloge, nasmijati i vratiti nadu u ljudsko dostojanstvo.

Ovakvi kreativni procesi pomažu u poboljšanju razumijevanja migracijskih pitanja i ostvaruju pozitivnu interakcija sa lokalnim stanovništvom.

Projekt implementira IOM Bosnia and Herzegovina i PIXEL, udruženje za art i komunikacijske vještine, a realizira se u okviru projekta ''Regionalna podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Faza II'', sredstva osigurala Europska unija u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close