Ili muško ili žensko

Austrijski sud odbio dati interseksualnoj osobi pravo na "treći spol"

Lifestyle / Flash | 12. 10. 2016. u 10:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Austriji odbio je zahtjev 40-godišnje osobe koja se ne osjeća ni muškarcem ni ženom da mu se u osobni dokument navede pripadnost "trećem spolu" pa će se i dalje službeno morati identificirati ili kao muškarac ili kao žena.

Alex Jurgen (40) iz mjesta Steyr u Gornjoj Austriji ne želi se identificirati prema spolu ni kao muškarac ni kao žena, a liječnici kažu da je rođen(a) s karakteristikama obaju spolova. Prilikom rođenja upisan mu je muški spol, ali je u svim drugim dokumentima navedeno da je žena. Posljednjih deset godina Alex otvoreno živi i predstavlja se kao "interseksualna" osoba pa je htio da se to vidi i iz njegovih dokumenata, što mu je sud nakon duge pravne bitke odbio.

Alex je tražio(la) da u putovnici i drugim dokumentima u rubrici za spol bude navedeno kako se radi o "međuspolnoj", "različitoj", "nedefiniranoj" ili "x" osobi.

Interseksualne osobe prema svojim kromosomskim, hormonalnim ili anatomskim osobinama ne mogu se striktno prema medicinskim definicijama uvrstiti samo u ženski ili muški spol. No, austrijski zakon određuje da se svaka osoba službeno mora identificirati prema klasičnoj podjeli glede spola pa je zahtjev Alex(a) na sudu odbijen.

Prva europska zemlja koja je omogućila odabir "trećeg" spola je Njemačka. Ona je 2013. godine dopustila da se bebe rođene s karakteristikama obaju spolova nakon rođenja u rodni list ne definiraju ni kao dječaci ni kao djevojčice, nego im roditelji rubriku za spol mogu ostaviti praznom. Na taj način njemački je zakonodavac želio dati više vremena i olakšati roditeljima kasnije odluke o eventualnoj operaciji za promjenu spola ili hormonalnoj terapiji s istim ciljem za tako rođenu djecu.

Kopirati
Drag cursor here to close