Neobičan gest

Austrija: Muškarac iz BiH s nikabom prosvjedovao zbog zabrane nošenja burke

Lifestyle / Flash | 09. 02. 2017. u 14:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se u Austriji očekuje realizacija vladine odluke o zabrani nošenja burke i odjeće koja prekriva lice na javnim mjestima, Samir Kešetović, Bosanac koji živi u toj zemlji duže od 20 godina, odlučio je na svoj način prosvjedovati protiv ovog propisa.

Kešetović, inače predsjedavajući Sindikata stranke Zelenih i zastupnik u Radničkom parlamentu, izveo je u utorak svojevrsni eksperiment na ulicama Sent Peltena, kojim je, kako kaže za Avaz, želio ukazati na apsurd ove zabrane.

On se obukao u žensku vjersku odjeću, ali nije nosio burku koja prekriva cijelo lice, nego nikab, a "naoružao" se i transparentom na kojem je, između ostalog, napisao: "Što je 200 nositeljica burki u odnosu na pola milijuna nezaposlenih?"

''To su pravi problemi kojima bi se vlasti trebale baviti, jer je pola milijuna nezaposlenih, a ne da iskorištavaju taj zakon protiv jedne vjere samo kako bi uvjerili glasače da nešto rade. Ova zabrana u suštini je napad na jednu vjeru i način da vlasti populizmom skrenu pažnju s istinskih problema'', kaže Kešetović.

Dodaje da su mu neki građani dobacivali uvredljive riječi, pa čak uzvikivali i da je terorist, a netko ga je i prijavio policiji, koja ga je privela na ispitivanje.

Nakon što je pojasnio razloge prosvjeda, Kešetović je pušten, ali kaže da mu je tamošnji šef policije prijetio uhićenjem, te da se njegov čin pokušava okvalificirati "političkim prosvjedom bez odobrenja", zbog čega mu prijeti i prijava.

Istovremeno, Kešetović kaže da će i on podnijeti prijavu protiv policije koja ga je privela bez, kako on tvrdi, ikakvog razloga i osnova.

Ipak, bilo je i onih građana koji su pozdravili Kešetovićeve prosvjede, pa su izrazili želju da se s njim i fotografiraju, što im je on i udovoljio.

O Kešetovićevom potezu jučer je brujala cijela Austrija, a on je o tome govorio i za austrijske elektronske medije.

Inače, Kešetović je poznat široj austrijskoj javnosti i odranije, kada je prosvjedovao za izmjene porodičnog zakona koje reguliraju pitanje starateljstva nad djecom razvedenih roditelja, koje su nakon toga i usvojene. Zbog njegove nesebične borbe i doprinosa u borbi za prava djece, njemački mediji, koji su, također, pratili njegove aktivnosti 2011. godine, proglasili su ga najboljim ocem u Austriji.

Kopirati
Drag cursor here to close