Višestruka upotreba

Aspirin: Dobar za kožu, a uklanja perut i mrlje od znoja

Lifestyle / Flash | 01. 02. 2016. u 07:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što uklanja bol i snižava temperaturu, aspirin je koristan i za stvari koje nam nikad ne bi pale na pamet. Odličan je za njegu problematične kože, uklanja perut i mrlje od znoja na majicama, ublažava ubode kukaca te potiče rast biljaka u vrtu, pišu 24sata.hr.

Evo što morate s aspirinom napraviti da bi riješili nabrojane probleme.

1. Njega problematične kože

Acetilsalicilna kiselina iz aspirina pomaže ukloniti višak ulja s kože te kod ljuštenja mrtvih stanica s njezine površine. Stručnjaci kažu da je odličan u liječenju akni jer smanjuje mogućnost začepljivanja pora. I ljudi koji imaju psorijazu mogu olakšati tegobe pomoću aspirina, na primjer, smanjiti svrab kao i crvene mrlje na koži.

Maska za kožu od aspirina: Stavite pet aspirina u šalicu i dodajte oko pola decilitra tople, destilirane vode. Dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Možete dodati i žlicu meda jer je i on jako dobar za kožu. Masku nanesite na problematične dijelove kože i ostavite da djeluje deset minuta. Isperite toplom vodom.

2. Pomaže kod peruti

Usitnite dva do tri aspirina i pomiješajte s količinom šampona koju koristite za jedno pranje. Mješavinu dobro umasirajte u kosu i ostavite da djeluje tri do pet minuta prije ispiranja. Aspirin će doprinijeti smanjivanju upale vlasišta, a time i manjem stvaranju peruti.

3. Ublažava reakcije nakon uboda

Aspirin je zbog svojih protuupalnih svojstava odličan i kod smanjivanja crvenila, oteklina i boli nakon uboda kukaca. Recept je jednostavan - navlažite jedan aspirin, stavite ga na mjesto uboda i zalijepite flasterom. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i bit će vam lakše.

4. Uklanja mrlje od znoja s odjeće

Usitnite tri aspirina i pomiješajte s pola šalice tople vode. Dio odjeće na kojem je mrlja od znoja potopite u tu smjesu i ostavite nekoliko minuta. Nakon toga operite na uobičajen način. Ista smjesa uklonit će i mrlje od nikotina, trave, ali u tom slučaju je dovoljno potopiti mrlju na 15-ak minuta pa oprati.

5. Pomaže rastu biljki

Aspirin sprječava nastanak gljivica što je važno za rast biljaka u vrtu ili u teglama na balkonu. Otopite jedan aspirin u litri tople vode, tekućinu stavite u bocu sa sprejem i pošpricajte po biljkama. Također, otopite li komadić aspirina u vazi s vodom, rezano cvijeće će trajati dulje.

Kopirati
Drag cursor here to close