Mostar

Asocijacija Margina: U četvrtak besplatno testiranje na HIV i hepatitis

Lifestyle / Flash | 24. 11. 2015. u 10:11 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Europskog tjedna testiranja na HIV i Hepatitis C  koji se obilježava od 20.11 do 27.11. ove godine ''Asocijacija Margina'' u suradnji sa ''Partnerships in Health'' će organizirati besplatno testiranje na HIV i hepatitis.

''European testing week'' – Europski tjedan testiranja je inicijativa lansirana od strane ''HIV in Europe'' 2013. godine, s ciljem podizanja svijesti o važnosti testiranja i koristima koje donosi testiranje na HIV.

Testiranje za sve zainteresirane građane na području Mostara održat će se dana 26.11.2015.  u prostorijama Drop-in centra ''Asocijacije Margina'' u Mostaru na adresi Vukovarska 10/2b  u periodu od 10.00. do 12.00. sati. 

Treći Europski tjedan testiranja na HIV, čiji je ovogodišnji slogan ''Testiraj. Tretiraj. Preveniraj.“, je europska inicijativa, koja nastoji osnažiti povezivanje zdravstvenih institucija, organizacija civilnog društva i  predstavnika širom Europe da zajedno rade na postizanju sljedećih ciljeva:                                     

- podizati svijest o HIV-u/Hepatitisu C;

 - ohrabriti ljude da otvoreno govore o važnosti testiranja na HIV/Hepatitisu C;

 - ohrabriti osobe u povećanom riziku od HIV-a/Hepatitisa C da zahtijevaju od nadležnih državnih institucija veću dostupnost testiranju;

 - podizati svijest o važnosti spoznavanja vlastitog HIV/Hepatitis C statusa;

 - smanjiti postotak kasnog otkrivanja infekcije;

- informirati javnost i osobe pod rizikom o dostupnosti efikasnih tretmana.

U Bosni i Hercegovini prvi slučaj infekcije HIV-om zabilježen je 1986. godine, dok je do 2015. godine registrirano 287 HIV infekcija.

U 2015. godini u BiH je registrirano 13 novih HIV + (FBiH 10, RS 3), od kojih 6 sa razvijenim AIDS-om (FBiH 5, RS 1). U posljednjih 5 godina, u BiH se prosječno registrira 20-25 novih HIV infekcija.

Do danas nema pouzdanog podatka o broju inficiranih Hepatitisom C, a neke slobodne procjene su da u Bosni i Hercegovini živi oko 70 000 inficiranih, a mnogi nisu ni svjesni da su inficirani.

Terapija za Hepatitis C je dostupna i ograničena, jer je veoma skupa (cca 40 000 KM) i dugotrajno se provodi (od 24-48 tjedana) ovisno o genotipu virusa.

Kopirati
Drag cursor here to close