Ulična umjetnost

Art Wall i u Mostaru

Marko Zadro Zakky iz Mostara oslikat će amfiteatar Sveučilišta u Mostaru
Lifestyle / Flash | 25. 05. 2018. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulična umjetnost udahnula je novi život pročeljima diljem Europe i omogućila umjetnicima da ostave svojetragove na ulicama gradova. Berlin, London, Lisabon, neki su od europskih gradova prepoznatljivih po uličnoj umjetnosti koja odražava kulturu i društvo, tradiciju, povijest, a istodobno prati arhitekturu grada.

I tri bosanskohercegovačka grada dobili su ili će dobiti svoj Art wall. EU info centar u BiH i EU uredi u Banja Luci, Brčko Distriktu i Mostaru su, u suradnji s ovim gradovima identificirali lokacije i pozvali mlade kreativce da ih uljepšaju u sklopu natjecanja „Moj grad u EU“ koje promovira uličnu umjetnost. Natjecanje je organizirano u povodu obilježavanja Dana Europe.

Pozvani mladi umjetnici, učenici srednjih umjetničkih škola, studenti umjetničkih akademija dali su svoje viđenje teme “Moj grad u EU”, odnosno ilustrilali kako žele vidjeti svoj grad sutra u Europskoj uniji. Ovo se natjecanje na taj način uklopilo u temu ovogodišnjeg Dana Europe, „Europska kulturna baština“ i pokazalo da je BiH dio Europe i da kulturna baština gradi snažnije društvo, razvija ekonomiju i povezuje ljude.

Pobjednicima natjecanja je, uz novčane nagrade pripala i čast da svoje radove oslikaju na zgradama. Tako će nagrađeni umjetnici: Almedina Cifrić iz Brčkog oslikati platno tijekom slikarskog performansa ispred kancelarije EU info centra; Marko Zadro Zakky iz Mostara oslikat će amfiteatar Sveučilišta u Mostaru, a IV3 razred Srednje tehnološke škole iz Banja Luke oslikat će ulaz u banjalučku Tehnološku školu.

Viziju svog grada ali i svoje budućnosti u EU ovi mladi umjetnici su približili građanima BiH. Art walls će ostaviti svoj trag na ulicama gradova i podsjećati na Dan Europe 2018. Mladi umjetnici su počeli sa oslikavanjem. Po završetku predstavnici EUD i EUIC će im uručiti plakete i nagrade.

Kopirati
Drag cursor here to close