Otkazane operacije

Apel građanima: Nedostaje krvi u SKB Mostar

Lifestyle / Flash | 13. 07. 2017. u 08:11 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Zavoda za transfuziologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar upućen je apel društvima crvenog križa kao i svim darovateljima zbog nedostatka krvi.

''Imamo problem s dozama krvi te od jutros zovemo sva društva crvenog križa s kojima surađujemo te preko njih upućujemo apel darovateljima krvi da pristupe pojedinačnom darivanju u Zavodu za transfuziologiju SKB Mostar'', izjavila je za Bljesak.info pročelnica Zavoda za transfuziologiju SKB Mostar prim. dr. Jadranka Knežević.

Nedostaje svih krvnih grupa osim krvne grupe AB. Ovakva situacija nije neuobičajena u ljetnom doba godine jer ljudi odlaze na godišnje odmore, a poveća se broj operacija.

''Trenutačno imamo vrlo mali broj doza, a to su doze krvi koje čuvamo za hitne bolesnike. Odgađamo 'hladne slučajeve' odnosno operacije koje mogu čekati dok za hitne slučajeve krvi imamo'', objašnjava prim. dr. Knežević.

Potrebno je ponijeti osobnu iskaznicu te, ukoliko posjedujete, i iskaznicu dobrovoljnog darovatelja krvi.

Krv se može darovati u Zavodu za transfuziologiju SKB Mostar svakim radnim danom do 7.30 do 14.30 sati, a Zavod radi dok god ima darovatelja.

Za vrijeme ljeta uspiju se organizirati dvije terenske akcije dobrovoljnog darivanja krvi kroz tjedan dok su u ostalo doba godine akcije na svakodnevnoj bazi. Danas je akcija u Grudama, no ne zna se koliko će doza doći natrag u Zavod za transfuziologiju.

''Apeliram i ovim putem još jednom na sve dobre ljude da dođu i daruju krv. Pozivam i sve one koji krv do sada još nisu dali da se odvaže na taj čin i tako pomognu potrebitima'', zaključila je u razgovoru za Bljesak.info pročelnika Zavoda za transfuziologiju SKB Mostar prim. dr. Jadranka Knežević.

Kopirati
Drag cursor here to close