Performans u Mostaru

Aleksa Šantić s Eminom dočekao Franju Ferdinanda, Gavrila Principa i osnivače Sarajeva

Riječ je o performansu ''Sarajevo Reborn'' koji je u sklopu projekta ''Sunčana strana Federacije BiH 2019.'' održan u Mostaru.
Lifestyle / Flash | 26. 10. 2019. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aleksa Šantić i Emina susreli su u subotu na Starom mostu u Mostaru s Isa-begom Isakovićem, Gazi Husrev-begom, Franjom Ferdinandom, Sophijom Chotek i Gavrilom Principom.

Riječ je o performansu ''Sarajevo Reborn'' koji je u sklopu projekta ''Sunčana strana Federacije BiH 2019.'' održan u Mostaru.

Mladi bh. glumci, kostimirani u povijesne ličnosti iz dva najznačajnija razdoblja bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog, defiliraju ulicama grada kako bi po uzoru na svjetske metropole zabavili domaće i strane turiste i građane te ih na interaktivan i maštovit način upoznali s prošlošću zemlje.

''Ovako nešto postoji u cijelom svijetu. U svakom malo razvijenijem turističkom gradu značajne ličnosti iz tog grada susreću se s turistima i svojom nazočnošću predstavljaju grad u kojem su živjeli. U Salzburgu je to, recimo, Mozart, Split ima rimske vojnike pa smo i mi došli na ideju da napravimo nešto slično u Sarajevu'', kazao je u izjavi za Fenu koordinator projekta Kemal Čebo.

Foto: Bljesak.info / Povijesni likovi šetali Mostarom

Po njegovim riječima, u opticaju je bilo više imena, među ostalima Valter i kraljica Katarina Kosača, a na kraju je izbor pao na pet spomenutih osoba.

''Željeli smo osobe koje su važne za Sarajevo, osobe koje kada kažete Sarajevo automatski pomislite na njih. To su utemeljitelji grada i naravno akteri najvećeg povijesnog događaja – atentat na austrougarskog prijestolonasljednika što je bio povod za Prvi svjetski rat'', dodao je Čebo.

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine utjelovili su Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva, Gazi Husrev – bega, njegovog drugog pravog osnivača, austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, zatim Gavrila Principa, člana kruga ''Mlada Bosna'', koji je 1914. izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Foto: Bljesak.info / Povijesni likovi šetali Mostarom

Zanimljivo je i da su za potrebe projekta ''Sarajevo Reborn'' angažirani bh. kostimografi i krojači, koji su predano radili kako bi kreirali autentične kostime. Za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, a svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma.

''Sunčana strana Federacije BiH 2019.'' je turističko-kulturni projekt kojeg zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara, a programi će se do kraja godine održavati u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju. Projekt sufinancira Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close