Kao zahvalu

Albanski grad podiže brončani kip Hillary Clinton

Lifestyle / Flash | 01. 07. 2016. u 15:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira na ishod američkih predsjedničkih izbora u studenom, albanski grad Sarande podržava Hillary Clinton gradeći njen brončani kip u znak zahvalnosti njenoj podršci albanskim interesima.

Albanija je odana saveznica Sjedinjenih Država i ima dugu povijest odavanja počasti američkim predsjednicima.

Woodrow Wilson ima svoj kip u Albaniji zbog pomaganja jačanju mlade albanske države. Isto tako i George W. Bush, koji je posjetio Albaniju u 2007., i podržao neovisnost Kosova, čije su većinsko stanovništvo Albanci.

Bill Clinton ima kip na Kosovu u znak priznanja njegovoj ulozi u bombardiranju Jugoslavije 1999. i podrške Kosovu.

''Taj kip je u najstrožem centru našeg grada i izraz je zahvalnosti gospođi Clinton i američkom narodu i državi za ono što su učinili za albanski narod i zemlju'', izjavila je gradonačelnica Sarandea Florjana Koka maloj grupi građana, prenosi Reuters.

To je također odavanje počasti Clinton, demokratskom predsjedničkom kandidatu, kao primjeru za žene u politici, izjavila je Koka, prva gradonačelnica Sarandea.

Američka turistica Jessica Rightmayer brisala je suze dok je izvođena američka himna.

''Mislim da je ovo divno i zaista smatram da je to veoma dobar primjer odanosti'', kazala je.

Kipar Idriz Balani izjavio je da mu je ideja za kip došla kada je Hillary Clinton poručila albanskom parlamentu 2012. da su Albanija i Sjedinjene Države zajednički obilježile prvo stoljeće te balkanske zemlje i da će biti prijatelji još 100 godina. Njen "šarm, elegancija i vitalnost" uvjerili su ga da napravi njen kip.

''Koristio sam tri fotografije kako bi pokazao njen osmijeh, njenu gordost i uspravno držanje. Ona odražava dobronamjernost. Nadam se da će joj se dopasti'', izjavio je Balani za Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close