Lonely Planet

Albanija među top turističkim destinacijama u 2016. godini

Lifestyle / Flash | 12. 02. 2016. u 09:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistički magazin Lonely Planet opisuje nenaseljeni albanski otok Sazan kao jednu od najvažnijih destinacija za posjetiti u 2016. godini, prenosi agencija ATA.

Strane posjetitelje je uvijek privlačila priroda i želja za istraživanjem kulture i povijesti Albanije. Sazan je mali otok u okrugu Vlorë u Albaniji. Strateški je smješten između tjesnaca Otranto i ulaza u zaljev Vlorë, a prostire se na 5,7 četvornih kilometara. Otok je nenaseljen.

Pored toga što je najveći otok u Albaniji, Sazan je također vojno postrojenje, a kada je nebo vedro može se golim okom vidjeti s obale Salento u Italiji. Više od polovine morskog područja koji okružuje otok čini dio Nacionalnog pomorskog parka Karaburun-Sazan.

Trajektom Regina Blue uspostavljena je ruta za posjete polutotoku Karaburun i otoku Sazan 2014. godine. Otok je otvoren za javnost u srpnju 2015. godine. Mnogobrojni turisti posjećuju povijesne gradove poput Kruja, Drača, Škodre, Butrinta, Berata i Gjirokastra.

Lonely Planet piše da Albanija nudi izuzetne i jedinstvene turističke atrakcije u kojima još uvijek vladaju antički kodeksi ponašanja, zaboravljena arheološka mjesta i sela u kojima je vrijeme stalo.

Sa svojim planinskim pejzažima, koji oduzimaju dah, prijestolnicom Tiranom, koja vrvi životom, i plažama, koje su ljepotom ravne drugim meditenarskim plažama, Albanija je postala mjesto na Balkanu koje se uzdiglo iz zaborava.

Profesionalni pisci i novinari Lonely Planeta dijele svoja iskustva o turizmu u Albaniji, s ciljem promoviranja najboljih atrakcija putem recenzija, iznošenja malo poznatih činjenica i preporuka.

Drač je drugi najveći grad u Albaniji, ali i najveća luka i centar sustav željeznica. Jedan je od najstarijih i ekonomski najznačajnijih gradova u Albaniji. Drač se nalazi na jednom od užih dijelova Jadranskog mora, nasuprot talijanskoj luci Bari (300 kilometara dalje) i Brindisi (200 kilometara dalje).

Glavna albanska luka se nalazi u Draču, kao i najnovije javno Sveučilište Aleksandër Moisiu. Poznat kao Epidamnus, osnovali su ga 627. godine prije Krista grčki kolonisti iz Korinta i Krfa. Kasnije je ime promijenjeno u Durrahium (prema mitologiji to je bio nećak Epidamnusa).

Tijekom ovog razdoblja, grad je cvijetao i postao glavna luka u istočnom dijelu Jadranskog mora. Između prvog i trećeg stoljeća, imao je veliku ulogu kao trgovački centar duž antičke egipatske ceste, koje povezuje Rim s Bizantinom. Svatko bi mogao pronaći nešto što ga zanima u Draču s obzirom da taj grad predstavlja bijeg u drugi svijet.

Kruja je Skenderbegov grad. Da, albanski narodni heroj je rođen ovdje i iako je to bilo prije 500 godina, još uvijek se osjeti ponos zbog te činjenice i zbog toga što su njegove snage branile Kruju od Osmanlija sve do njegove smrti. Čim izađete iz minibusa, vidjet ćete veliki kip Skenderbega, koji u jednoj ruci drži mač.

S ceste koja gleda na uzvisinu, kuće u Kruji se čine kao da sjede na krilu planine. Zamak iz antičkog doba se nalazi na jednoj strani, a muzej o Skenderbegu se propinje iz njega.

Lokalna industrija gipsa uzrokuje povremenu smanjenu vidljivost na Jadransko more zbog oblaka dima koje ispušta. Zanimljivosti u Kruji možete obići za sat-dva, što je čini odličnom destinacijom za kratku stanku prema drugdje.

Antičke ruševine Butrinta nalaze se na oko 18 kilometara južno od Sarande i istinski su dragulj ako vas zanima antički svijet. Ruševine potječu iz nekoliko različitih povijesnih razdoblja u rasponu od preko 2,500 godina.

Čuveni antički pjesnik Virgil tvrdio je da su se Trojanci naselili u Butrintu. Brojni areholozi su došli u grad kako bi istražili te tvrdnje, ali zasad nisu pronađeni dokazi.

Grci su naselili Butrint tijekom šestog stoljeća prije Krista, iako su Ilirci naseljavali to područje ranije. U razdoblju od samo jednog stoljeća, otkako su ga Grci naselili, Butrint je postao utvrđeni trgovački grad sa vlastitom akropolom, čije ruševina sada možete posjetiti.

Odmah ispode akropole, u šumi, nalazi se pozorište iz 3. stoljeća prije Krista, a koji su i Rimljani koristili za svoje predstave. U blizini se nalaze javna kupatila s mozaicima, a dublje u šumi se nalazi zid s natipisma na starom grčkom i krstionicom iz 6. stoljeća, koja je ukrašena raznobojnim mozaicima ptica i životinja.

Nad akropolom se nadvija tvrđava, koju je izgradio Ali Paša Janjinski početkom 19. stoljeća. U Butrint se može ući cestom koja vodi iz Sarande, a koja je povezanma s Tiranom i Vlorom autobusom i mini-busom. Ruševine se nalaze na južnoj granici s Grčkom, 160 kilometara južno od Tirane.

Škodra (Skadar), tradicionalni centar kulturne regije Gheg, jedan je od najstarijih gradova u Europi. Antička tvrđava Rozafa ima prekrasan pogled na obližnje jezero, dok je veliki napor da renoviraju zdanja u starom dijelu grada učinio šetanje pravom poslasticom za oči.

Mnogi putnici prođu tuda dok putuju od Tirane do Crne Gore ili se trajektom zapute prema jezeru Koman i selima Theth i Valbona, ali će vam se isplatiti da noć provedete ovdje i upijete ovo gostoljubivo i prijatno mjesto.

Kako je moć Osmanskog Carstva počela opadati u 18. stoljeću, Skadar je postao centar polunezavisnog pašaluka, što je dovelo do procvata trgovine i zanata. Grad je često mijenjao vladara tijekom Prvog svjetskog rata. Pretrpio je velike posljedice u zemljotresu 1979. godine, ali je u potpunosti obnovljen i sada čini peti najveći grad u Albaniji.

Berat ima sopstvenu, veoma posebnu magiju i često bude vrhunac posjete Albaniji. Njegova najupečatljivija karakteristika je skup bijelih kuće iz osmanske ere na brdu u blizini dvorca, zbog čega je dobio nadimak "Grad tisuću prozora" i zbog čega je uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine 2008. godine.

Neravni planinski predio posebno je impresivan kada se oblaci spuste na munare džamija ili kada se razvedri dovoljno da se vidi vrh planine Tomorri.

Stari dio grada predstavlja divan prizor s bijelim zidovima kuća, krovovima od crijepa i putevima popločanim kaldrmom. Okolicu grada krase drveća masline i višnje, kao i borova šuma na strmovitijim dijelovima okolnih brda. Suvremenim dijelom grada dominira nesrazmjerna kupola Sveučilišta Berat.

U trećem stoljeću prije Krista, ilirska tvrđava nazvana Antipatrea izgrađena je ovdje na mjestu ranije naseobine. Bizantijci su ojačali tvrđavu na vrhu brda u petom i šestom stoljeću, što su uradli i Bugari 400 godina kasnije. Srbi, koji su okupirali tvrđavu 1345. godine, promijenili su ime u Beligrad.

Zatim su Osmanlije zauzele grad 1450. godine. Nakon razdoblja ekonomskog pada u 18. i 19. stoljeću, grad se počeo razvijati i postao je centar drvoreznog zanata. Danas je Berat veliki turistički centar u Albaniji, ali je uspio zadržati svoju auru opuštenosti i prijateljske atmosfere.

Jezivi planinski dvorac Gjirokastre jedan je od najvećih na Balkanu i predstavljaju najzanimljviju destinaciju u gradu. Strmi put koji vodi od jezgre starog dijela grada do dvorca vrijedan je truda. Unutra se nalazi jeziva zbirka oružja, dva izvrsna muzeja i oboreni avion američkih zračnih snaga.

Na ovom mjestu se nalazi utvrda još od 12. stoljeća, iako puno onoga što se danas može vidjeti datira iz 19. stoljeća. Dvorac je bio na lošem glasu jer se koristio kao zatvor za vrijeme komunističke vladavine. Pogled s dvorca na doline naprosto oduzima dah.

Kopirati
Drag cursor here to close