Ne krznu u BiH

Aktivisti traže zatvaranje farmi krzna

Aktivisti traže da se zabrani rad farmi koje uzgajaju životinje radi krzna.
Lifestyle / Flash | 03. 10. 2017. u 10:56 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti za prava životinja u Sarajevu se već mjesecima bore protiv produženja roka zabrane uzgoja životinja radi krzna.

Naime, prema postojećim regulativama, zabrana farmi krzna u Bosni i Hercegovini bi trebala nastupiti 1. siječnja 2018. nakon isteka prijelaznog perioda od deset godina.

''Time bi se BiH pridružila Hrvatskoj, Austriji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama čije su zabrane stupile na snagu i time zaustavile patnju životinja koje se uzgajaju radi krzna, te neminovno zagađenje prirodnog okoliša koje se dešava u regijama gdje postoje farme. Međutim, krzneni lobi potiče odgađanje zabrane i produžavanje roka na još deset godina, čime bi se mučenje životinja radi krzna u BiH produžilo do 2028. godine'', navodi  Ilhana Škrgić, ambasadorica Svjetskog dana životinja za Bosnu i Hercegovinu.

U kampanju protiv produženja ovog roka uključili su se i oni kojima, navodno, svi mi ostavljamo ovaj svijet: djeca. Potaknuti željom da pomognu i spriječe dalji masakr životinja, te očuvanje ljepota Bosne i Hercegovine, učenici OŠ "25. novembar" iz Velike Kladuše napravili su edukativni video protiv krzna.

U srijedu, 4. listopada, u povodu Svjetskog dana životinja, u holu škole planirana je svečana premijera videa i otvaranje galerije učeničkih slika posvećenih ljubavi prema životinjama.

''Građani i mediji koji ne mogu biti prisutni na događaju pozvani su da posjete facebook.com/nekrznu i daju svoj glas protiv farmi krzna potpisivanjem peticije na stranici. Pored toga, uz predane aktiviste iz Sarajeva i organizaciju World Animal Day, u svojstvu ambasadorice Svjetskog dana životinja za Bosnu i Hercegovinu sam pozvala sve svoje kolege ambasadore diljem svijeta da potpišu pismo upućeno Parlamentu BiH da se zabrana farmi krzna ne odgađa, te će pismo nakon prikupljenih potpisa biti predano ovoj instituciji'', navela je Škrgić u svom prioćenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close