Nova snaga

Akcija sadnje drveća u Mostaru

Lifestyle / Flash | 30. 11. 2016. u 10:57 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Nova snaga iz Mostara pokrenulo je veliku akciju pošumljavanja goleti oko grada. Ovo je prvi put u Mostaru da se radi ovako opsežan projekat sadnje šume, koja u minulim godinama pretrpila znatna uništenja.

Udruženje Nova snaga u subotu, 3. prosinca u 9 sati organizirat će akciju pošumljavanja lokaliteta iznad naselja Mazoljice. Riječ je o lokalitetu površine od pet hektara, koji je i ograđen ogradom kako bi se budući nasadi sačuvali od nesavjesnih građana.

U akciji pošumljavanja sudjelovat će učenici osnovih škola Mujaga Komadina, Mustafa Ejubović, srednjih škola Elektrotehničke, Druge gimnazije i Karađozbegove medrese, te članovi Udruženja.
Udruženje Nova snaga pozvalo je i sve građana Mostara da im se priključe u ovoj akciji kada bi se trebalo posaditi nekoliko tisuća sadnica.

Ovaj projekat Udruženje Nova snaga financijski je pomoglo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, kroz projekat iz oblasti „Sudjelovanje u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki“. U samu realizaciju uključilo se mostarsko poduzeće Komunalno, čiji su uposlenici pomogli oko postavljanja ograde i kopanja rupa za sadnice.

Udruženje je za sve sudionike akcije osiguralo sendviće, sokove, ali i rukavice za rad. Na lokalitetu sadnje bit će i postavljene dvije cisterne za vodu, kako bi se i u ljetnim danima moglo pristupiti zaljevanju nasada.

U subotu 3. prosinca u 9.45 sati lokalitet će posjetiti i federalna ministrica obrazovanja i znanosti prof. dr. Elvira Dilebrović, muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović, te predstavnici Gradske uprave Mostar, koje će predvoditi načelnik Odjela za gospodarstvo, Omer Pajić.

Udruženje Nova snaga iz Mostara do sada je realizirala nekoliko projekata, među kojima je izgradnja dječijeg parka ispred Osnovne škole Mustafa Ejubović u naselju Šehovina, kao i nekoliko akcija uređenja i sanacija u spomenutom naselju.

Kopirati
Drag cursor here to close