Promjene

Znate li što se događa vašem tijelu dok putujete avionom?

Zbog pritiska u kabini, moguće je da osjetite blage bolove u stomaku ili nadutost, pošto se plinovi u crijevima šire kako se avion penje na veću visinu, a pritisak u letjelici opada.
Lifestyle / Flash | 07. 08. 2018. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Let avionom nimalo nije nalik boravku na zemlji – dovoljno je da pogled usmjerite ka prozoru u avionu i to ćete shvatiti.

Ali, nije osjećaj drugačiji, već i vaši organi osjećaju razliku. U tijelu se događaju prilično velike promjene kad ste u avionu, a sve zahvaljujući atmosferskom pritisku. Što je avion na većoj visini, to je atmosfeski pritisak manji, a to na tijelo utiče na različite načine, piše B92.

Uobičajeno je da se avioni kreću na visini između 10 i 12 kilometara. Da bi ljudi u avionu preživjeli na ovoj visini, u unutrašnjosti aviona se pritisak regulira upumpavanjem kisika u kabinu. Time se simulira okruženje koje daje osjećaj kao da ste na visini od otprilike dva kilometra, što je visina slična nekim planinskim područjima.

Zbog visine na kojoj avion leti, tijelo može osjetiti nekoliko simtpoma i nuspojava. Na primjer, krv apsorbira manje kisika, zbog čega možete biti malo pospani ili da imate glavobolju.

Pored toga, vlažnost zraka na ovoj visini može biti veoma niska, pa je moguće da osjetite blagu dehidrataciju i da koža postane suha. U kombinaciji sa kabinskim pritiskom, to može privremeno da utiče čak i na vaše čulo ukusa.

Zbog pritiska u kabini, moguće je da osjetite blage bolove u stomaku ili nadutost, pošto se plinovi u crijevima šire kako se avion penje na veću visinu, a pritisak u letjelici opada.

Često se raspravlja i o tome može li let avionom biti krivac za trombozu vena, koja se događa kada se u dubokim venama formiraju krvni ugrušci. To se najčešće događa na venama nogu, a može da se razvije ukoliko sjedite previše dugo.

"Mondo" savetuje kako da vam bude prijatno da letite avionom i kako da ostanete zdravi.

- Povremeno ustanite da protegnete noge.

- Pijte dosta vode i budite hidrirani.

- Slanim nazalnim rastvorom se izborite protiv suhog zraka.

- Hidratantnom kremom spriječite da vam koža bude suha.

Kopirati
Drag cursor here to close