Pet dana putovanja

Započele prijave za biciklističku karavanu Mostar-Vukovar

Karavana će kretati pravcem Mostar - Kiseljak - Žepče – Orašje - Županja –Vukovar.
Lifestyle / Flash | 18. 03. 2018. u 01:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biciklistički klub Mostar i Udruga za promociju biciklizma 'Hercegovina Bicikl', te više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske od 28.4. do 2.5. ove godine organiziraju Šestu međunarodnu biciklističku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar 2018.

Za organizaciju ovakve nesvakidašnje manifestacije ima više razloga, a glavni je razlog obilježavanje 27. godišnjice od ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (današnje Borovo) pokraj Vukovara.

Taj događaj, uz 'krvavi Uskrs' na Plitvicama obilježio je početak Domovinskog rata u Hrvatskoj, a nagovijestio je događaje koji će se zbiti i u BiH. Karavanom se također želi odati počast svim žrtvama u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnjih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara u kojemu je tijekom tromjesečne opsade poginulo oko 3500 osoba, od čega više od tisuću civila. Najmlađoj žrtvi bilo je tek šest mjeseci.

"Također, jedan od razloga je i nastavak prijateljskih odnosa između BiH i Hrvatske te Grada Mostara i Grada Vukovara koji su gradovi prijatelji. Biciklističkom karavanom želimo ujedno povezati ta dva ratom napaćena i izmučena grada, čija se sudbina umogočemu promijenila kao posljedica ratnih događanja.

Karavanom želimo isplesti niti prijateljstva između dvije države i dva grada te u naša sjećanja trajno urezati opomenu da se nikad ne zaboravi i to prenijeti generacijama koje dolaze. U tu nit želimo povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će karavana prolaziti.

Biciklistička karavana prijateljstva trajat će pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine više oko 500 kilometara. Karavana će kretati pravcem Mostar - Kiseljak - Žepče – Orašje - Županja –Vukovar. Vozit će se magistralnim i županijskim cestama. Biciklističku karavanu osiguravat će policijska pratnja, a u pratnji će biti i kombi vozilo koji će prevoziti hranu, piće i druge potrepštine za sudionike biciklijade", navode organizatori.

Sudjelovanje u karavani prednost imaju članovi klubova organzatora i svi drugi sportaši, ali zbog lakše i kvalitetnije organizacije aktivnosti, broj usudionika je limitiran. Ukupan broj usudionika vožnje biciklom je 40 sudionika, koji moraju sami sebi osigurati adekvatan bicikl.

Svaki sudionik potpisuje pismenu prijavu tj. izjavu o sudjelovanju u karavani, a za one koji nemaju navršenih 18 godina potpisuje staratelj. Sudionici koji nemaju napunjenih 16 godina starosti, mogu sudjelovati samo uz pratnju svog staratelja/pratitelja.

Pored sudionika biciklista bit će nekoliko pratitelja od čega dva službena vozila koji bi išli u pratnji tijekom cijele trase dok traje aktivnost. Svi sudionici trebaju se prijaviti do 23.4. kako bi na vrijeme imali konačan broj sudionika radi dalje organizacije. Više informacija se može saznati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close