Po uzoru na europske

Vrtić u Hrvatskoj dobiva - akvapark

Vijest da će jedna odgojnoobrazovna institucija dobiti akvapark proširila se Novim Zagrebom nakon što je vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad prihvatilo gotovo milijun i pol kuna težak projekt
Lifestyle / Flash | 02. 03. 2018. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Rotirajuće prskalice, vodoskoci, vodeni pištolji, mlaznice, valovi… Iako zvuči kao oprema modernih termi, tako će izgledati novo vodeno igralište zagrebačkog Dječjeg vrtića Siget.

Vijest da će jedna odgojnoobrazovna institucija dobiti akvapark proširila se Novim Zagrebom nakon što je vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad prihvatilo gotovo milijun i pol kuna težak projekt koji šef gradske četvrti Jadranko Baturić naziva ''revolucionarnim'', piše hrvatsko izdanje Večernjeg lista.

''Ideja je nastala po uzoru na najljepše i najmodernije vrtiće u Europi. Uskoro će i Siget, naš najveći vrtić u četvrti, biti na tom popisu. Bit će prvi u Hrvatskoj, pa i u ovom dijelu Europe, s akvaparkom. Nešto sasvim novo i još neviđeno'', kaže Baturić, a na kritike da je riječ o prevelikoj i nepotrebnoj investiciji odgovara da je on kao šef gradske četvrti uvijek imao pomalo avangardne ideje ispred svog vremena.

''Sjećam se prozivanja kada smo prije nekoliko godina napravili prvi park za pse. Svi su nam govorili da nismo normalni, a sad je to standard u Zagrebu. Stoga sam siguran da će u budućnosti i većina vrtića imati vodena igrališta'', ističe Baturić te demantira izjave dijela roditelja iz Sigeta koji su se zabrinuli te se na društvenim mrežama pobunili protiv ove ideje jer 'bazeni nisu primjereni za vrtić te mogu predstavljati opasnost s obzirom na premali broj teta koje neće moći paziti svu djecu', piše Večernji.

U vrtićkom akvaparku nije, naime, riječ o bazenima, nego o vodenim spravama na posebnoj podlozi. Akvapark će se protezati na 150 kvadrata, na livadi s istočne strane vrtića, a uz njega će se urediti i klasično igralište, pješčanik, kutak za prirodu, postavit će se klupe, mini 'zip-line'...

''Ništa novo ne izmišljamo, pronašli smo tvrtku koja je dala ponudu na temelju onoga kako se to radi u Europi. Riječ je o tvrtki Regoč koja ima niz izvrsnih referencija, a uređivala je velik broj parkova, među ostalim i Bundek'', govori Baturić te uvjerava da je riječ o bezopasnim spravama koje ni na koji način neće ugroziti mališane koji se budu igrali u parku. S time se slaže i ravnateljica DV-a Siget Kata Kolenković.

''Jako nam je drago što se gradska četvrt odlučila za ovakve sadržaje jer i vrtići moraju ići u korak s vremenom. Djeca će visoke ljetne temperature lakše prebroditi u kontaktu s vodom, a uživanje u vodenim aktivnostima imat će niz prednosti. Dijete se kroz igru, među ostalim, oslobađa straha od vode'', poručila je Kolenković, a interes za vodenim igralištem već je pokazao i DV Botinec.

''Cilj mi da se za mog mandata svake godine u jednom vrtiću u četvrti uredi akvapark, a već je odlučeno da će na red nakon Sigeta doći Botinec, vrtić koji cijelog ljeta radi punim kapacitetom pa će u vodenim radostima uživati i djeca koja ne idu na ljetovanje. Već su nam se javili, no nažalost ne možemo u istoj godini financirati dva velika projekta'', kaže Baturić te dodaje da će se projekt financirati iz blagajne gradske četvrti za što će izdvojiti 6 posto njihova ukupnog proračuna.

Kako piše Večernji, ideju su većinom glasova prihvatili i vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad i vijeće Mjesnog odbora Siget, no nisu svi vijećnici bili oduševljeni idejom. Protiv su bili Gordana Pasanec i Tomislav Vukoja s liste Zagreb je naš! – NL – ORaH – RF – Za grad.

''Mi nismo protiv ulaganja u vrtiće kao što to neki žele prikazati, ali ideja nema smisla. Akvaparku nije mjesto u vrtiću i to zvuči kao prvotravanjska šala'', kaže Pasanac te dodaje da je sigurna da se i drugi vijećnici ne slažu s idejom, ali bili su prisiljeni podržati je. Vukoja je pak objasnio da postoje prioriteti te da je ''protiv toga da se do vrtića dolazi lošim prometnicama i uništenim stazama''.

Kopirati
Drag cursor here to close