Životinjsko carstvo

Uništili smo 50 posto životinjskog svijeta

Vrste poput primata, reptila i ptica ugrožene su i nelegalnim lovom, klimatskim promjenama i bolestima. Najveće smanjenje bilježi se u šumama Amazona.
Lifestyle / Flash | 18. 08. 2019. u 00:05 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Populacija životinja koje žive u svjetskim šumama smanjila se za više od 50 posto u posljednjih 50 godina.

Klimatske promjene u mnogome su oštetile životinjsko carstvo, a Svjetska fondacija za prirodu upozorila je da je intenzitet uništavanja životinja značajno veći od 1970. godine. Šumski svijet je krucijalan za zdravu okolinu i džungle koje rade kao pluća planete. Razlog je taj što primati i velike ptice igraju veoma veliku ulogu u regeneraciji tih šuma time što siju sjeme, jedu biljke i imaju druge aktivnosti koje doprinose rastu i razvoju.

Od 1970. godine njihova populacija se smanjila za alarmantnih 53 posto, piše Daily mail. Najveća šteta divljem životu šuma nanosi se time što se uništava njihovo prirodno stanište. To se radi neplanskom sječom, navodnjavanjem i sve češćim šumskim požarima, prenosi B92.

Vrste poput primata, reptila i ptica ugrožene su i nelegalnim lovom, klimatskim promjenama i bolestima. Najveće smanjenje bilježi se u šumama Amazona.

Upozorenje se odnosi na to da se zaustavi dalje uništavanje i da se pokuša obrnuti proces dok još uvijek ima šta da se spasi. Pozivaju se državne vlasti svih zemalja svijeta da proglase opasnost po planetu i njene stanovnike u 2020. godini. Potrebno je da se zaustavi uništavanje, da se priroda preporodi i da se popravi lanac ishrane.

Čuvajući šume, utičemo i na očuvanje vrsta, osiguravamo hranu, čistu vodu, zdravo zemljište i staništa za ljude i životinje. To treba svima biti prioritet.

Kopirati
Drag cursor here to close