Odlazak

S Kosova otišlo tri puta više stanovnika nego 2017.

Dodaje se da je značajan broj građana Kosova otišao u Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Tursku
Lifestyle / Flash | 16. 01. 2020. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovo je tijekom 2018. napustilo skoro 30.000 građana, što je tri puta više nego 2017. godine, a glavni razlozi zbog kojih odlaze u inozemstvo su povezivanje sa članovima obitelji, traženje posla i studiranje, pokazuju podaci Kosovske agencije za statistiku.

Po tim podacima, sa Kosova je tijekom 2018. godine, legalnim i ilegalnim tokovima emigriralo 28.164 građana dok je u istom vremenskom periodu na Kosovo došlo oko 7.000 osoba. U izvještaju Kosovske agencije za statistiku se navodi da je većina tih ljudi otišla sa Kosova legalnim putem dok su glavni razlozi za odlazak u inozemstvo bili povezivanje sa članovima obitelji i zaposlenje.

"Legalna migracija nastala je zbog spajanja obitelji, brakova, pronalaska posla, stalnog preseljenja (uglavnom u susjedne zemlje), dugoročnih studija, zapošljavanja i tako dalje. Također, tijekom 2018. godine jedan broj migranata je zatražio azil u zemlje EU, uključujući zemlje Europske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA)", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je značajan broj građana Kosova otišao u Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Tursku, prenosi Euractiv. Izvještaj je pokazao da je tijekom 2018. skoro 9.000 stanovnika Kosova promijenilo prebivalište na toj teritoriji.

"Procjenjuje se da je tijekom 2018. značajan broj rezidentnog stanovništva na Kosovu iz različitih razloga promijenio svoje prebivalište (općinu), uglavnom iz seoskog u urbano i prigradsko naselje. Broj osoba koje su promijenile prebivalište iz jedne općine u drugu na Kosovu procjenjuje se na 8.967 stanovnika", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su tijekom 2018. iz drugih država na Kosovo došle 6.762 osobe, uglavnom povratnici, azilanti i oni koji imaju dozvolu boravka.

Kopirati
Drag cursor here to close