Zaštita prirode

Reciklirana plastika skuplja od nove

Britanija pak planira da uvede pristojbu kompanijama koje ne koriste najmanje 30% reciklirane plastike u svojim proizvodima.
Lifestyle / Flash | 30. 12. 2019. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borba za smanjenje europskog plastičnog otpada mogla bi poskupiti za četvrt milijardi dolara godišnje pošto cijena reciklirane plastike skače. Posljednjih mjeseci cijena granula od reciklirane plastike, koje se koriste za pravljenje proizvoda poput boca za bezalkoholna pića, veća je od cijene nove plastike.

Godinama je proizvodnja plastičnih proizvoda od reciklirane plastike bila jeftinija nego proizvodnja od nove, koja se pravi od fosilnog goriva, tako da je održiva opcija bila i ekonomski opravdana opcija, piše britanski Guardian. Međutim, prema ekspertima, sada je vodećim kompanijama iz prerađivačke industrije jeftinije da koriste novu plastiku.

Izvještaj S&P Global Platts, stručnjaka za tržište sirovina, otkrio je da je tona reciklirane plastika sada za 72 dolara skuplja nego tona nove. Analitičari kažu da je taj trend dijelom posljedica rasta tražnje zbog uključivanja reciklirane plastike u nove proizvode. Pored toga, nova plastika je postala jeftinija zbog 'poplave' proizvoda petrokemijske industrije iz SAD, a kao rezultat buma u sektoru plina iz škriljaca.

Istovremeno analitičari upozoravaju da bi održivi dio prerađivačke industrije širom Europe taj rast cijena mogao koštati 250 milijuna dolara godišnje. Iako bi mnogi veliki proizvođači mogli imati problema sa 'vraćanjem' mašina na novu plastiku, mali će vjerojatno morati 'okrenuti leđa' recikliranoj plastici kako bi smanjili troškove.

U svjetlu borbe protiv plastike to bi moglo značiti da će proizvođači plastičnih boca ili korpica za voće podstaknuti tražnju nove plastike, proizvedene od fosilnog goriva, umjesto da ponovno koriste stare, reciklirane boce i palete, prenosi Euractiv. Proizvođači plastične ambalaže pod pritiskom su da više koriste recikliranu plastiku kako bi smanjili zagađenje, pored ostalog oceana.

Coca-Cola u Europi planira smanjiti količinu nove plastike u svojim bocama na 50% u naredne dvije godine. Također namjerava promijeniti boju bočice za Sprite iz zelene u providnu kako bi osigurala da se 100% bočica ponovno koristi.

Britanija pak planira da uvede pristojbu kompanijama koje ne koriste najmanje 30% reciklirane plastike u svojim proizvodima. Do tada će kompanijama možda biti jeftinije kupovati novu plastiku za pakiranje svojih proizvoda.

Uz pristojbu na upotrebu nove plastike, stručnjaci pozivaju britansku vladu da podrži plan povećanja količine reciklirane plastike na tržištu. To može značiti poticaje za nove reciklažne pogone, unapređenje kapaciteta za recikliranje na lokalnom nivou ili uvoz granula od reciklirane plastike iz Latinske Amerike.

Kopirati
Drag cursor here to close