Multimedijalni vodič

'Planine BiH' Zehrudina Isakovića, za siguran uspon i poštivanje bh. planina

Kako je naglasio, pravi planinar poštuje planinu, ne ostavlja neželjene tragove iza sebe. Ne baca smeće, ne uništava prirodu.
Lifestyle / Flash | 27. 10. 2020. u 08:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar, publicista i planinar Zehrudin Isaković autor je multimedijalnog vodiča nazvanog 'Planine Bosne i Hercegovine' i sadrži 50 planinarskih tura, odabranih u mnoštvu onih koje je obišao.

Vodič je namijenio prvenstveno onima koji samostalno, u pratnji prijatelja i porodice, žele obilaziti planine te posjetiteljima iz inozemstva, a uskoro bi trebalo da bude objavljen i na engleskom jeziku. Svima njima želi olakšati donošenje odluke gdje i kako otići, kad su planine u pitanju.

Radi se o prvoj knjizi u ediciji kojom planira obuhvatiti sve atraktivne ture vezane za sportsko penjanje, biciklističke i druge ture.

Kaže da nikad nije dosta priče o prirodi i ljepoti bh. planina, ali ni isticanja važnosti njezine zaštite. Vodičem želi motivirati i druge autore da o tome pišu te doprinijeti razvoju turizma, oblasti privrede na koju se u BiH mnogo računa.

Za 'Planine u Bosni i Hercegovini' naglašava da obuhvata izbor tura koje su prilagođene ukusima i mogućnostima svih ljubitelja prirode. Sadrži tekstualni dio, fotografije i karte, a za neke od tura urađen je i video zapis da bi se stekao što bolji uvid u ono što se može očekivati izlaskom na teren.

Obuhvaćene su relativno dobro markirane staze, koje nude raznolikost iz palete planinskih bh. predjela. Tako su uvršteni neki od ravničarskih, brežuljkastih i šumovitih predjela, ali i krševitih hercegovačkih planina za koje Isaković kaže da nude snažniji adrenalinski izazov.

Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Vran, Bjelašnica, Visočica, Zelengora, Treskavica, Maglić, Velež i Volujak samo su neke od planina obuhvaćenih tim vodičem. Za mnoge od tih planina ponuđeno je više varijanti tura, različite težine i stupnja kondicione spremnosti.

Isakovićeva i želja tima s kojim je radio na toj knjizi bila je planine približiti svakom čovjeku. Dobro je kaže što sve više ljudi posjećuje planine, ali i upozorava da svakom usponu treba prići ozbiljno uz adekvatnu opremu i poštivanje planine.

Kako je naglasio, pravi planinar poštuje planinu, ne ostavlja neželjene tragove iza sebe. Ne baca smeće, ne uništava prirodu.

Isaković svaku priliku koristi da naglasi potrebu za veću angažiranost bh. društva u zaštiti prirode i isticanju njenog značaja.

Kao veliki problem naglašava hidroelektrane za koje kaže da prave neprocjenjivu štetu, nekontroliranu sječu šuma, ali i korištenje vozila (kvadovi) u prirodi čime se uništava trava. Poštivanje planine iskazuje se, kaže Isaković i adekvatnom opremom i pripremom za pohod.

Zehrudin Isaković obišao je brojne bh. ali i planinske vrhove u Europi i svijetu. Autor je i koautor dokumentarnih emisija i serijala o njegovim putovanjima širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close