Sat unazad

Ne zaboravite na zimsko računanje vremena

Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 28. listopada, pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad, te će vrijeme u 03 sata 00 minuta 00 sekundi biti računato kao 02 sata 00 minuta 00 sekundi
Lifestyle / Flash | 27. 10. 2018. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH podsjeća da je Zakonom o računanju vremena ('Službene novine FBiH', br. 24/97 i 50/03) propisano da ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u listopadu, tako što se kazaljke na satovima pomjeraju za 60 minuta unazad.

Shodno tome, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 28. listopada, pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad, te će vrijeme u 03 sata 00 minuta 00 sekundi biti računato kao 02 sata 00 minuta 00 sekundi, priopćeno je iz ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Kao što ste vjerojatno već čuli, Europska komisija nedavno je ukinula 'pomicanje sata' svakih pola godine i državama članicama dala rok do ožujka iduće godine, da odluče žele li tada prijeći na ljetno vrijeme ili ostati na 'zimskom' na kakvo ćemo prijeći u noći sa subote na nedjelju.

Pomicanje sata u praksi je prvi put primijenjeno u Njemačkoj i Austro-ugarskoj, 1916. odnosno tijekom Prvog svjetskog rata, uglavnom kako bi se što više koristilo danje svjetlo (kako bi se manje trošila električna energija), a iz istog razloga za pomicanje sata ubrzo se odlučila i Velika Britanija.

Budući da polugodišnje promjene vremena (zimsko i ljetno računanje vremena) više ne donose nikakve uštede električne energije, a promjene negativno utječu na zdravlje i sigurnost u prometu, nakon provedene ankete među građanima EU, donesena je odluka o ukidanju te prakse.

Kopirati
Drag cursor here to close