Snežana Radojičić

Nakon 55.000 kilometara, stigla u Mostar

U Mostaru je boravila i prije nekoliko godina kada je pričala o svojim počecima i zemljama koje su bile prve na njenom popisu obilaska.
Lifestyle / Flash | 04. 03. 2019. u 00:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) u Mostaru, a u organizaciji HPD Prenj 1933, predavanje je održala Snežana Radojičić, jedna od najpoznatijih ciklonomatkinja s ovih prostora.

Za sebe kaže: "Diplomirani profesor jugoslovenske i svjetske književnosti, menadžer osiguranja, agent prodaje nekretnina…, a po vokaciji pisac koji je do polaska na putovanje objavljivao rijetko, ali od srca. Na pragu četrdesete sam se probudila, shvativši da nisam ostvarila nijedan od svojih snova – da živim slobodno i od pisanja.

Bila je 2011. kada sam skupila hrabrost da kažem 'ne' životu kojim nisam bila zadovoljna i da, sa budžetom od pet eura dnevno i partnerom kojeg jedva da sam i poznavala, krenem u svoju najveću životnu avanturu, sa čvrstom namjerom da ostatak života proživim onako kako sam oduvijek željela.

Nakon sedam mjeseci, ostala sam sama, a nakon devet – bez ikakvog izvora prihoda", navodi Snežana.

Iza sebe ima oko 55 000 kilometara koje je prešla na biciklu, a radi se uglavnom o zemljama na istoku. U Mostaru je boravila i prije nekoliko godina kada je pričala o svojim počecima i zemljama koje su bile prve na njenom popisu obilaska.

U nedjelju navečer pričala je o pohodu na Himalaje i vožnju kroz pustinju Gobi, te o posjeti Sjevernoj Koreji. Nadahnuto je govorila o susretima s različitim kulturama s kojima se susrela po prvi put, načinu sporazumijevanja, problemima, susretljivosti ljudi, pa čak i namjere odustajanja. Međutim, prebrodila je sve i nastavila.

Svoja putovanja u navedene zemlje opisala je u knjigama 'Preko Himalaja i Gobija' i 'Severna Koreja – putovanje po zemlji Kim Džong Una'. Ono što je planirala je dalje putovanje po sjeveru Španjolske (u humanitarne svrhe), te obilazak Južne i Sjeverne Amerike.

Kopirati
Drag cursor here to close