Veliki uspjeh

Mostarske balerine osvojile Zenicu: Kući se vratile sa pregršt nagrada

Ovogodišnji pobjednici proglašeni su odlukom međunarodnog žiria: Milica Bezmarević (Srbija), Askhatbek Yusupzhanov (Rusija), Edina Papo (BiH) i predsjednik žiria ispred DWC-a, Nikki Belsher (Engleska).
Lifestyle / Flash | 22. 02. 2018. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekle subote, 17.2., u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu se održalo drugo po redu natjecanje Balkanskih kvalifikacija za Finale Dance World Cup 2018, koje će se održati u Sitgaesu (Španjolska), krajem lipnja i početkom srpnja mjeseca. Natjecale su se zamlje regije: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija.

Balet Mostar 'Arabesque' se predstavio sa pet grupnih koreografija, od kojih su sve osvojile nagrade:
Buketići, (Mini klasični balet) - prvo mjesto,
Arabic dance (junior etno-nacionalni) - prvo mjesto, i
Molitva (junior moderni) - prvo mjesto,
Bečke bombone (mini klasični balet) - drugo mjesto
Bijele labudice (djeca klasični balet) - drugo mjesto

Solo klasični balet u špicama: Nika Banović (13 g.) prvo mjesto, moderni ples; Lana Kožul (13 g.) - drugo mjesto sa 91 bodom, Mini modernom; Elena Slezak treće mjesto u nacionalnom plesu; Ena Macić treće mjesto u kategoriji duo klasični balet; Ena Macić i Nika Banović - prvo mjesto i u kategoriji trio klasični balet; Emina Kulukčija, Elena Slezak i Klara Ozvatić - drugo mjesto.

Članovi baleta 'Arabesque' osvojili su 21 diplomu, devet medalja, pet pehara. Buketići su dobili specijalnu nagradu - besplatne kotizacije za Finale u Španjolskoj. Sva djeca, njih 31, koja su bila prijavljena na kvalifikacijama DWC u Zenici su se kvalifikovala za finale, što predstavlja najveći uspjeh do sada.

Ovogodišnji pobjednici proglašeni su odlukom međunarodnog žiria: Milica Bezmarević (Srbija), Askhatbek Yusupzhanov (Rusija), Edina Papo (BiH) i predsjednik žiria ispred DWC-a, Nikki Belsher (Engleska).

Direktorica Balet Mostar 'Arabesque', prof. Arleta Ćehić, koja već 12 godina čini ogromni napor u oživljavanju baleta u Heregovačko- neretvanskoj županiji, ali i šire, ne skriva svoje zadovoljstvo i ponos na svoje učenice.

"Ogromna je stvar dovesti 31 djete od pet do 15 godina na međunarodno natjecanje i uspjeti da se svako od njih kvalificira u finale ovakvog tipa. Moj cilj je od samog početka bio omasoviti balet i približiti ga običnom čovjeku. Mislim da ovaj domen umjetnosti treba više ponaroditi, kako bi još više došao do izražaja i opstao u ovom modernom vremenu".

Prof. Ćehić nadalje ističe da je svjesna logističkih nedostataka i uvjeta u kojima se radi i da sam izlazak u svjetski vrh zahtijeva jedan sasvim drugi koncept, koji je nemoguć bez podrške šire društvene zajednice. Shodno tome su i očekivanja umjerena, ali sama činjenica ostvarene mogućnosti da se stane rame uz rame sa akademijama i školama koje imaju vrhunsku logistiku i financijsku potporu, je svojevrsni uspjeh i pokazatelj da mi na ovim prostorima nismo u deficitu sa talentima u baletnoj umjetnosti.

Podsjetimo da Balet Mostar 'Arabesque' djeluje od 2006. godine i da je svojim postojanjem, koreografskim promišljanjima, kostimima i scenskim nastupima, bitno uticao na plesnu scenu u Mostaru i šire.

Iza sebe imaju mnoga svjetaska natjecanja, suradnju sa sarajevskim Narodnim pozorištem, Carolyn Dorfman Company iz NY, SAD, Richardom Montezom, a otvaranje i zatvaranje značajnih regionalnih događaja i dječjih festivala je već postao tradicija, navedeno je iz balet 'Arabesque'.

Kopirati
Drag cursor here to close