Roditelji ignoriraju problem kockanja

Mostar: Sve je veći broj djevojčica koje kockaju

''Mi, kao društvo, uopće nemamo kapacitet da se nosimo s problemom ovisnosti, a to nas već danas košta toliko da je nemoguće izračunati materijalni iznos štete. Budućnost će nam, na žalost, biti još gora''
Lifestyle / Flash | 01. 10. 2018. u 10:56 Bljesak.info | A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Do sada samo imali jedan slučaj maloljetnika na liječenju ovisnosti kockanja, a velika je vjerojatnoća da u Mostaru ima više patoloških kockara maloljetnika'', rekao je za Bljesak.info Marko Romić, voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki u Mostaru  i psiholog, specijalist traumatske psihologije u Domu zdravlja Mostar.

Govoreći o broju djece i maloljetnika u Mostaru koji su se susretali s kockanjem i igranjem igara na sreću, Romić je rekao da prema podacima istraživanja koje su proveli, sve veći broj djece kocka.

''Sudeći po rezultatima koje smo dobili istraživanjem na uzorku od 600 učenika osnovnih i srednjih škola, može se reći da među osnovnoškolcima ima oko 25% učenika koji su barem jednom kockali, a da je taj broj kod srednjoškolaca veći i, kreće se oko 35%. Primjetno je da među učenicima kockaju uglavnom dječaci, ali sve je veći broj djevojčica koje počinju kockati'', rekao je Romić, dodajući da iako u Mostaru nažalost ima maloljetnih patoloških kockara, ali u tom uzrastu kockanje često prikrivaju sami roditelji, pa u javnosti nemamo jasnu sliku o tome.

''Roditelji ne prepoznaju problem na vrijeme. Čak suprotno, i kada imaju naznake da im dijete kocka, bilo da primijete da dijete povremeno uzima novac (koji ne bi smjelo uzimati) ili da uzima stvari iz kuće ili, kada im netko dobronamjerno ukaže na problem kockanje njihovog djeteta, veliki broj roditelja jednostavno zatvara oči i ne poduzima ništa da taj problem  riješi.

Odgovarajući na pitanje zašto dolazi do povećanja broja djece kockara, Romić kaže da više razloga tomu, počevši od dostupnosti kladionica, pa do loših roditeljskih primjera.

''Više je razloga zbog kojih dolazi do povećanja kockanja. Od očito jednostavnog pristupa kladionicama, preko promidžbe koja pokušava stvoriti sliku kako kockanje nije opasno ili štetno, nego dobro i korisno, odsutnosti obiteljskih razgovora i odgoja na ovu temu, odsutnosti promidžbenih i edukativnih kampanja o štetnosti kockanja, viška slobodnog vremena, nedostatka kvalitetnih sadržaja za djecu  i mlade, nefunkcionalnog sustava, koji omogućuje djeci pristup kladionicama, teške ekonomske situacije, koja je pogodno tlo za razvoj svih ovisnosti, a posebno kockanje, do loših osobnih primjera roditelja, koji kockaju i ponekad u prisutnosti svoje djece'', kaže Romić.

Iako je igranje kladionice djeci ispod osamnaest zabranjeno, svakodnevno se viđaju na ulazu sportskih kladionica, na ovaj problem se po mišljenju Romića, treba djelovati iz više pravaca istovremeno.

''Treba početi od obitelji, preko škola, uvođenjem preventivno-edukacijskih programa i mjera,  preko javnih kampanja u medijima i općenito u zajednici, održavanjem javnih tribina, okruglih stolova, savjetovanja i slično, pa do kvalitetnije primjene zakona, koji zabranjuje kockanje maloljetnicima'', pojasnio je.

Da bi dijete izvukli iz pakla ovisnosti o kocki i drugim igrama na sreću Romić savjetuje da se roditelji posvete svom djetetu.

''Sa djecom treba provoditi dovoljno vremena, razgovarajući, pokazujući primjere, treba ih motivirati na korisne aktivnosti, kao što je sport, kulturni sadržaji, folklor i slično'', savjetovao je.

Problemu patološkog kockanja institucije  ne pristupaju dovoljno ozbiljno, smatra Romić, dodajući kako se čini da su više zainteresirani da kladionice opstanu.

''Na žalost društvo, ako pod njim podrazumijevamo institucije na raznim razinama, uopće ne prepoznaju  problem patološkog kockanja, niti mu poklanjaju  ikakvu pozornost. Čak suprotno, čini se da su više zainteresirani kao osigurati da sve te kladionice opstanu. U našoj zajednici, osim deklarativne spremnosti za rad na općem dobru i dobrobiti naroda, nemamo ljude koji su svojim primjerom spremni pokazati da im je doista stalo do običnog čovjeka i općeg dobra. Mi, kao društvo, uopće nemamo kapacitet da se nosimo s problemom ovisnosti, a to nas već danas košta toliko da je nemoguće izračunati materijalni iznos štete. Budućnost će nam, na žalost, biti još gora'', smatra ovaj stručnjak.

 Podsjetimo lider programske oblasti Zdravlje i zdravi životni stilovi Asocijacije XY Feđa Mehmedović za Bljesak je rekao kako dozvoljavanje da djeca igraju kladionice ili druge igre na sreću dokazuje da je interes pojedinaca iznad interesa društva.

''Prevencija treba obuhvatati širok kontekst tema koje se mladima mogu ponuditi kroz osnovno i srednje obrazovanje. Važno je raditi i sa roditeljima, jer su često oni jedan od faktora koji doprinosi pojavi ovog problema. S druge strane, socijalno kockanje i online igre koje su u kategoriji kockanja, često nisu u fokusu roditelja, pa je potrebno usmjeriti njihovu pažnju na ovaj problem. Djeca se mogu osvijestiti kroz sveobuhvatne i uzrastu prilagođene obrazovne programe. Ali nije dovoljno ponuditi im informaciju, potrebno ih je motivirati da budu dio šire društvene promjene, odnosno da kroz manifestaciju pozitivnih stavova i vrijednosti, motiviraju svoje vršnjake da se suprostave ovom štetnom društvenom fenomenu'', rekao je Mehmedović, govoreći o prevenciji ovog problema.

Kopirati
Drag cursor here to close