''Policijska akademija za pse''

FOTO | VIDEO: Policijski psi - tihi heroji koji čuvaju sigurnost Mostara

Jery, King, Baks, Bak i Lok svakodnevno svladavaju sve teškoće i bore se protiv kriminalaca.
Lifestyle / Flash | 19. 04. 2018. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biti policijski pas i obavljati javnu dužnost uz ''svog čovjeka'', za četveronožnog ljubimca sigurno nije jednostavno.

No Jery, King, Baks, Bak i Lok svakodnevno svladavaju sve teškoće i bore se protiv kriminala.

Bljesak.info je posjetio Jedinicu za operativnu podršku MUP-a HNŽ-a koji imaju Postrojbu za obuku vodiča i dresuru službenih pasa MUP-a.

Ova postrojba postoji od 2005. godine, od tada su se izmijenili brojni vodiči i psi, a svi su uspješno obavljali svoje zadatke.

''Mi radimo na području HNŽ-a i dajemo ispomoć drugim županijama ovisno o potrebi i namjeni. S psima na teren izlazimo i po nekoliko puta tjedno, a rezultati njihovog rada su odlični. Jedan pas sa svojim mogućnostima, zamijeni čak deset ljudi na terenu. S njima izlazimo na teren kada dolaze VIP osobe, psi pretražuju teren i rute kretanja delegacija, a često na utakmicama i velikim događajima rade na očuvanju javnog reda i mira. Kada su u pitanju narkotici, ukoliko ih ima uvijek ih pronađu, gdje god da su skriveni'', rekao je za Bljesak.info Emir Repeša, zadužen za edukaciju vodiča i dresuru pasa.

Video: Pokazna vježba K9 tima Jedinice za potporu – podršku MUP-a HNŽ-K

Ova postrojba ima pse, belgijske ovčare, izdresirane za detekciju narkotika, eksploziva, za očuvanje javnog reda i mira i dualno (napad-detekcija), a svi psi koje posjeduje, uzgojila je ova postrojba.

''Psi su nevjerojatni, iako izgledaju fenomenalno, nama nije bitan izgled, nego radne osobine. Pas fokusira njuškom dolazeći miris, kada sjedne, tu je markirano. Mogu čak i u svojoj hrani prepoznati eksploziv, narkotike...'', pojasnio je Repeša, govoreći kako vanjski efekti ne utječu na njih dok su ''na dužnosti'', no disciplina nije moguća bez ljubavi.

''Pored službenih treninga, psi moraju imati ljubav i igru da bi ostvarili rezultate. Imamo svakodnevne treninge s psima i svaki pas ima svog vodiča. Najbolji rezultati se postižu kada su vodič i pas zajedno od samog početka, dok je pas još uvijek malen. Vježbe s psima se rade i individualno i kolektivno, a treninzi se rade s čitavom postrojbom i kao tim radimo vježbe. Naravno na terenu je sve potpuno drugačije i teže, ali psi su do sada uspješno i bez greške odgovorili svim izazovima'', pojasnio je Repeša.

Vodiči i psi su našem objektivu prezentirali nekoliko vježbi, a neke od njih su pronalazak narkotičkih sredstava, uhićenje i vježba javnog reda i mira.

Vidljivo je kako je poslušnost i želja da udovolji vodiču ono što psa ispunjava te ga tjera na predan rad i nepogrešivu preciznost.

No iako izgledaju opasno psi su uvijek raspoloženi za bezbrižnu igru s lopticom, dok dužnost ne zovne...

 

Kopirati
Drag cursor here to close