Dođite i vi

Mostar: Besplatna flamenco-sevdah poslastica za sve posjetitelje

Na konferenciji za medije istaknuto je kako bi sutrašnji koncert mogao trajati oko sat vremena, ali da to ovisi od publike, ali i izvođača kako budu prihvatili cjelokupnu atmosferu, te da to može biti i duže.
Lifestyle / Flash | 16. 07. 2018. u 19:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu kulturnih aktivnosti za 2018. godinu, veleposlanstvo Španjolske u BiH, u suradnji sa Muzičkim centrom 'Pavarotti' Mostar, organizira koncert sastava 'Flamenco Balcánico'. Koncert sastava 'Flamenco Balcánico' održat će se u Muzičkom centru 'Pavarotti', u utorak, 17.7. sa početkom u 21 sat. Ulaz je slobodan.

Tim povodom organizirana je konferencija za medije na kojoj su bili prisutni Jeronimo Maya, Merita Bavčić i Keko Galindo.

'Flamenco Balcanico' je skup umjetnika koje spaja duh tradicionalnog flamenca i glazbe sa naših prostora, odnosno sevdaha. Sastav se okupio iz Madrida (Jeronimo Maja na gitari), Pamplone (Keko Galindo na perkusijama), Sarajeva (vokal Merita Bavčić).

"Ponosni smo što smo nakon godinu dana rada, stigli do 'Pavarotti' studija i drago nam je što ćemo glazbu koju ćemo predstaviti publici, snimati baš u tom studiju.

Proteklih godinu dana bio je jako težak proces snimanja, jer živimo u različitim državama, pa je trebalo iskombinirati vrijeme da se sastanemo i snimimo ono što smo željeli. Ono što ćemo ponuditi mostarskoj publici su naša srca na dlanu i svu našu ljubav prema glazbi", kazala je Bavčić.

Prema riječima Bavčić, pored svih odličnih glazneika koje Španjolska ima, Jeronimo je vjerojatno jedan od tri najbolja gitarista koje je Španjolska imala do sada. 

Bljesak.info / Keko Galindo

"Kada je čuo moj glas i moju izvedbu sevdaha, Jeronimo se odmah zainteresirao i rekao je da u 35 godina koliko se bavi glazbom nije čuo ništa tako slično flamencu, a sevdah ga je odmah dirnuo u srce. Fuzijom sevdaha i flamenca smo dobili jedan dobar proizvod, a kako to zvuči, mostarska publika će to moći čuti već 17.7. Šteta je da publika propusti priliku da vidi i čuje jednu takvu veličinu kao što je Maya koji želi na ovakav način obogatiti našu kulturnu baštinu", rekla je Bavčić.

Na upit je li Maya čuo za našeg flamenco izvođača Mirzu Redžepagića, odgovorio je: "Ne, nisam. Ali svuda u svijetu postoje škole flamenca i čuo sam da postoji jako puno gitarista koje zanima flamenco, jer je to jedna jako zanimljiva tehnika. Upoznao sam dosta dobrih glazbenika na ovim prostorima (BiH, Hrvatska, Srbija), i volio bih posjetiti neke od koncerata kako bih čuo i njihovu izvedbu, međutim prezauzet sam drugim stvarima i ovim projektom tako da ne stignem poslušati i druge", kazao je Maya.

Na konferenciji za medije istaknuto je kako bi sutrašnji koncert mogao trajati oko sat vremena, ali da to ovisi od publike, ali i izvođača kako budu prihvatili cjelokupnu atmosferu, te da to može biti i duže.

Jeronimo Maya je rođen u Madridu 1977. godine u romskoj obitelji jakih flamenco korijena. Potomak je gitarskog maestra Ramona Montoye. Njegov otac Felipe Maya, profesionalni gitarista i njegov ujak Ricardo Losada el Yunque, poznati pjevač, učio ga je da živi i poštuje flamenco. Počeo je svirati gitaru kada je imao pet godina, a sa sedam godina je nastupio na svom prvom koncertu u Madridu.

Godine 2004. izdao je prvi solo album "Jerónimo". Do sada je snimio još tri: "La Aurora de Michael" (2011.), "Flamenco Anatolia" (2014.) i "Como soy" (2015.).

Bljesak.info / Merita Bavčić

Merita Bavčić je bosanska pjevačica rođena u Goraždu tijekom rata. Već sa pet godina počela je da se bavi pjevanjem. Pjeva na francuskom, španjolskom, talijanskom, engleskom itd. Zaljubljena u francuske šansone, otišla je u Francusku gdje je izvodila uglavnom bosansku i balkansku glazbu, kako bi predstavila svoje kulturno blago u Francuskoj. Nakon što je čula za flamenco, bila je oduševljena zbog sličnosti koju posjeduje sa glazbom njenih korijena.

Kopirati
Drag cursor here to close