Gastarbajterske nevolje

Kako za Uskrs do rodnog kraja?

Njemačka vlada preporuča da ne putujete, na povratku vam treba negativan test, a za ulaz u BiH negativan PCR test.
Lifestyle / Flash | 26. 03. 2021. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bliži nam se Uskrs, a Hrvati koji žive i rade u inozemstvu krenut će, kao i svake godine, prema domovini.

No, svi oni koji će za Uskrs u Bosnu i Hercegovinu trebali bi znati neke važne informacije u vezi s ulaskom u zemlju.

"Još uvijek je na snazi odluka Vijeća ministara BiH pri kojoj strani državljani prilikom ulaska u BiH moraju posjedovati  PCR test, dok državljani susjednih zemalja, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore nisu dužni posjedovati PCR test prilikom ulaska u BiH ako ulaze direktno iz države čiji su državljani, a isto to vrijedi i za njihove supružnike i maloljetnu djecu ako su stranci. Državljani Bosne i Hercegovine nisu obvezni posjedovati PCR test prilikom ulaska u našu zemlju", kazala je za Bljesak.info Franka Vican glasnogovornica Granične policije BiH.

Njemačka vlada pozvala je u petak svoje građane da preko uskrsnih praznika izbjegavaju kontakte i da Uskrs proslave u najužem krugu osoba te također da izbjegavaju putovanja, dok epidemiolozi upozoravaju da bi treći val epidemije mogao biti gori od prva dva.

"Ako se susrećete s drugima onda je najbolje da to činite na otvorenome jer je tamo najmanja šansa da se zarazite", rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

"Mobilnost i kontakti su gorivo pandemije", rekao je direktor epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler, koji je preporučio nošenje maske i u zatvorenim privatnim prostorima.

Direktor Instituta Robert Koch je upozorio da bi treći pandemijski val zbog mutiranih varijanta virusa mogao biti gori od prva dva.

"Ako se trećem valu ne odupremo svim raspoloživim sredstvima prijete ozbiljne posljedice", rekao je Wieler, koji nije isključio mogućnost penjanja broja zaraženih u jednom danu i do 100.000.

U petak ujutro Institut Robert Koch je zabilježio 21.573 novih zaraza koronavirusom unutar 24 sata.

Kako prenose njemački mediji, savezna vlada razmatra mogućnost zabrane putovanja u inozemstvo preko uskrsnih praznika.

Već sad je uvedeno pravilo po kojem će povratnici iz inozemstva, bez obzira na to dolaze li iz rizičnih područja ili ne, morati pri dolasku u Njemačku predočiti negativni koronatest.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini u petak je ponovno zabilježen veliki dnevni broj novozaraženih koronavirusom jer je potvrđeno više od 1800 takvih slučajeva, dok su zdravstvene vlasti istodobno potvrdile sve veću cirkulaciju visokozaraznih mutiranih varijanti koronavirusa, uključujući južnoafričku.

Djelatnici Kliničkog centra u Banjoj Luci u petak su potvrdili kako je sekvencioniranjem uzoraka u njihovom laboratoriju potvrđeno kako sada i u BiH cirkulira južnoafrička varijanta koronavirusa.

Prisutnost te mutirane varijante, čija je oznaka 501W2, otkrivena je analizama 93 uzoraka prikupljenih u prvoj polovici ožujka, a utvrđeno je i kako je načešći mutirani virus među oboljelima britanski, oznake B117. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka njih više od 66 posto bilo je zaraženo mutiranim varijantama virusa.

"Na žalost dvije trećine pacijenata su oboljele od tih varijanti. Takvi se virusi brže šire", kazao je ravnatelj banjolučkog kliničkog centra Vlado Đajić pojašnjavajući kako se kod osoba zaraženih tim varijantama virusa već za dan ili dva drastično pogoršava stanje pa ih se mora smještati u bolnice.

BiH je u četvrtak dobila prvih 50 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa čiji su proizvođači Pfizer i AstraZeneca, a za sada nema jasnih rokova do kojih se može očekivati isporuka značajnijih količina od naručenih 1,23 milijuna doza za koje je već plaćeno 13 milijuna dolara.

Mediji opširno izvještavaju kako se zbog očevidnih problema u nabavci cjepiva i neizvjesnih rokova cijepljenja sve više građana te zemlje odlučuje cijepiti u Srbiji. Tamošnje su vlasti otvorile mogućnost svim državljanima BiH neovisno u prebivalištu cijepiti se na punktovima postavljenim na beogradskom velesajmu, a dovoljna im je samo bosanskohercegovačka putovnica te prethodna najava elektroničkom poštom. Prema dostupnim informacijama Srbija državljanima BiH trenutačno nudi cjepiva Covishield, proizvedena u Indiji po formuli AstraZenece.

Uvjeti ulaska u BiH

Stranci koji ispunjavaju uvjete ulaska u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu uz predočavanje negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.

Bez predočavanja negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 u Bosnu i Hercegovinu mogu ući:

- državljani Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja,

- posada i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina,

- vozači i suvozači teretnih vozilatijekom obavljanja međunarodnog transporta robe u cestovnom prometu uz uvjet da njihov boravak u Bosni i Hercegovini ne traje dulje od 12 sati,

- posade teretnih vlakova i brodova u međunarodnom prometu,

- diplomatsko-konzularno osoblje i osoblje međunarodnih organizacija pri obavljanju njihovih službenih dužnosti, a koje tijekom ulaska u Bosnu i Hercegovinu mora posjedovati i predočiti odgovarajuću važeću putovnicu,

- službe i timovi civilne zaštite kada je njihov ulazak u Bosnu i Hercegovinu žuran i neodgodiv,

- pripadnici vojnih snaga država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnici Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini,

- čelnici država i vlada i članovi njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak iz Bosne i Hercegovine najavljen Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela Bosne i Hercegovine,

- stranci koji tranzitiraju preko teritorija Bosne i Hercegovine radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju Bosne i Hercegovine,

- maloljetni stranac čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i stranac koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA:

Sve osobe po ulasku u Bosnu i Hercegovinu obvezne su pridržavati se uputa i poštovati sve naredbe nadležnih epidemiološko-zdravstvenih službi.

DRŽAVLJANI BIH 

Državljani BiH mogu ući u Bosnu i Hercegovinus važećim putnim ispravama, odnosno važećom putovnicom ili drugim identifikacijskim dokumentom koji je izdalo nadležno tijelo vlasti BiH te važećom osobnom iskaznicom i drugim identifikacijskim dokumentom s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana, dok u slučaju ulaska u BiH bez posjedovanja važeće putne isprave BiHpodliježu prekršajnom procesuiranju.

Napominjemo da državljani Bosne i Hercegovine nisu obvezni posjedovati nalaz PCR testa na virus SARS-COV-2.

Kopirati
Drag cursor here to close