I'm a long time daddy in the U.S.A.

Hrvati će moći u SAD bez viza najkasnije od 1. prosinca

Da će svi hrvatski državljani najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza objavio je u utorak poslijepodne na svom Twitter profilu i potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Lifestyle / Flash | 28. 09. 2021. u 20:00 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u utorak pozdravio odluku američkog Ministarstva domovinske sigurnosti o uvrštavanju Hrvatske u program izuzeća od viza, ocijenivši da će to dodatno snažiti veze između dvije zemlje.

"Pozdravljam odluku američkog Ministarstva domovinske sigurnosti o uvrštavanju Hrvatske u Program izuzeća od viza", napisao je Plenković na Twitteru

Najveću korist će, dodao je šef vlade, imati hrvatski državljani koji će bez viza moći putovati u SAD, ocijenivši također da će izuzeće Hrvatske iz viznog režima, koje je bilo jedno od vanjskopolitičkih prioriteta hrvatske vlade, pridonijeti još snažnijim vezama između dvije zemlje.

"Realizacijom ovog vanjskopolitičkog prioriteta dodatno ćemo snažiti veze Hrvatske i SAD-a", tvitao je premijer Plenković.

Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a je ranije priopćilo da je ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas u koordinaciji s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u utorak Hrvatsku uvrstio na popis država sudionica tzv. Programa izuzeća od viza (VWP).

Prema priopćenju, najkasnije 1. prosinca, Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) će omogućiti hrvatskim državljanima da se prijavljuju za poslovna ili turistička putovanja u trajanju do 90 dana bez ishodovanja vize, dodaje se u priopćenju.

"Današnje uvrštavanje Hrvatske u Program izuzeća od viza važno je priznanje zajedničkih ekonomskih i sigurnosnih interesa naših dviju zemalja", izjavio je Mayorkas.

Mayorkas je čestitao Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a nakon što je ispunila stroge kriterije.

"Radujem se nastavku naše bliske suradnje na ključnim prioritetima", dodao je Mayorkas.

Da će svi hrvatski državljani najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza objavio je u utorak poslijepodne na svom Twitter profilu i potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

O službenom ulasku Hrvatske u Program izuzeća od viza obavijestio ga je u telefonskom razgovoru Robert Silvers, podtajnik Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

U izjavi za Hinu Božinović je ocijenio da izuzeće od viza predstavlja veliko postignuće, potvrdu strateškog partnerstva i povjerenja, ali i predanog rada.

"No, najveću vrijednost ove odluke u konačnici će osjetiti hrvatski građani koji će imati veću slobodu putovanja. To će također pridonijeti i gospodarskoj suradnji", dodao je Božinović,

Program izuzeća od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost, navodi se u priopćenju iz Washingtona.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u priopćenju. Dodaje se i kako postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Kopirati
Drag cursor here to close