Dobra vijest

Dva omladinska projekta iz Mostara dobila novčanu podršku

'Summerteen kamp' bi trebao biti realiziran u Mostaru sredinom kolovoza, dok je projekt sadnje drvoreda i pravljenje parka trebao biti realiziran u Bijelom Polju tijekom rujna.
Lifestyle / Flash | 18. 07. 2018. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija 'Mozaik' je pokrenula projekt 'Lonac' gdje su se mladi mogli prijaviti sa određenim projektima kako bi poboljšali život u sredinama u kojima žive. 'Lonac' je zajednica za aktivizam i poduzetništvo koja pronalazi, osnažuje i investira u poštene i poduzetne mlade ljude.

Svrha 'Lonca' je da postane ekosistem za identificiranje, osnaživanje i investiranje u poštene i poduzetne mlade ljude, koji kreiraju dobru ekonomiju u regiji.

Mladi s područja Mostara su prijavili projekte za 'Lonac', te su svi mogli glasati za pojedine aplikacije. Mladi iz odbora za selekciju Fondacije 'Mozaik' su odradili svoj dio posla i pomogli grupama da ispune kriterije Omladinske banke BiH.

Projekti iz Mostara 'Summerteen - ljetni kamp za srednjoškolce', te 'Dječji park i drvored' su dobili najviše glasova, te su po strogim kriterijima 'Mozaika' i 'Lonca' pobijedili, a nagrade su im uručene u srijedu u prostorijama Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara.

Oba projekta dobili su iznos od 1450 KM. Prisutne je uime Odjela pozdravila Sabina Memić, te se zahvalila 'Mozaiku', ali i mladima koji žele vidjeti nešto bolje i ljepše u svom gradu.

Predstavnica 'Mozaika' Arnela Ramić je članove pobjedničkih projekata upoznala o pojedinostima, te im uručila nagradne čekove.

"'Mozaik' je tu da bi podržao mlade i njihove prototip ideje ili neke biznis projekte, te kroz različite aplikacije pomažemo takve projekte u iznosu do 30 000 KM. Bitan segment svega toga je da pružamo jaku mentorsku podršku. Danas smo u Mostaru imali priliku da potpišemo ugovore sa dvije neformalne grupe za društvene projekte mladih.

Ovo je također jedna od prilika da mladi pokažu da su proaktivni, da imaju ideja, da su sposobni da pronađu i sufinancijere. Pored toga što su od nas dobili otprilike po 1500 KM, mladi su pronašli i sufinancijere koji su pokrili iznos još oko polovine navedene cifre.

Bljesak.info / Detalj s uručivanja nagrada

Po ovom pozivu, pobijedila su ukupno 23 projekta iz 14 gradova BiH. 'Mozaik' pored toga ima osnovane 32 Omladinske banke i to je program u okviru kojega je objavljen ovaj poziv, te taj projekt traje već 10 godina. To znači da imamo potpisane sporazume sa 32 općine ili grada o sufinanciranju projekata mladih u njihovim zajednicama.

Trenutno imamo 154 projekta u implementaciji iz 25 gradova plus ova 23 projekta iz navedene kampanje, a još su otvoreni pozivi za sedam općina, dok su u selekciji projekti iz još 15 općina", kazala je za Bljesak.info Arnela Ramić.

"Jedan od glavnih kriterija je da su projekti društveno korisni. Projekti moraju uključivati volontere, da imaju sufinancijere i uključuje sve ono što mladi odnosno zajednica misli da je bitno. Širok je dijapazon toga što mladi mogu da smisle i urade u okviru ovog projekta", rekla je Ramić.

'Summerteen kamp' bi trebao biti realiziran u Mostaru sredinom kolovoza, dok je projekt sadnje drvoreda i pravljenje parka trebao biti realiziran u Bijelom Polju tijekom rujna.

Kroz Program Omladinske banke BiH Fondacija Mozaik već godinama podržava omladinske projekte širom BiH, a od ove godine najbolje projekte birate Vi svojim glasanjem. Za dobre i perspektivne projekte, mladi mogu osvojiti od 500 do 1500 KM.

Jednom kada mladi počnu kuhati u 'Loncu' očekuje ih pomoć sa svih strana, kako od svojih vršnjaka, tako i od mnogih mentora i mentorica koji im nesebično pomažu.

Kopirati
Drag cursor here to close