Plastika

Božićni džemperi su štetni

Lea Railey Brown, savjetnica za održivost u Konzorciju britanskih trgovaca na malo, rekla je da 'potrošači mogu biti uvjereni da odjeća koju kupuju u prosjeku ima manji uticaj na životnu sredinu'.
Lifestyle / Flash | 16. 12. 2019. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Božićni džemperi doprinose zagađenju plastikom, pošto se ona nalazi u skoro svim proizvodima te vrste, priopćila je britanska fondacija za zaštitu životne sredine Hubbub.

Kako prenosi 'Guardian', ta organizacija je u izvještaju upozorila da ljubav Britanaca prema novim džemperima doprinosi svjetskoj krizi zagađenja plastikom. Očekuje se da ove godine bude prodato 12 milijuna džempera, bilo s motivima lampica ili planina, i pored toga što se 65 milijuna već nalazi u ormarima britanskih domaćinstava.

Istraživanje fondacije Hubbub je međutim pokazalo da, osim što dovode do ogromne količine otpada, najveći dio novoproizvedenih džempera sadrži plastiku, prenosi Euractiv. Analizom 108 uzoraka prodavanih ove godine u prodavnicama ili na internetu utvrđeno je da je 95% džempera napravljeno u cijelosti ili djelimično od plastičnih materijala.

Hubbub je naveo da je taj odjevni predmet postao jedan od najgorih primjera brze mode, koja je danas prepoznata kao veoma štetna za životnu sredinu. Očekuje se da milijuni potrošača nagrnu u prodavnice za takozvani 'Dan božićnih džempera', godišnju akciju humanitarne organizacije 'Spasite djecu (Save the Children)' koja je održana 13. prosinca.

Hubbub je otkrio da se dva božićna džempera od pet kupljenih nose samo jednom u vrijeme praznika, a da jedna od tri punoljetne osobe mlađe od 35 godina svake godine kupuje novi džemper, prenio je 'Guardian'. U tri četvrtine testiranih proizvoda je pronađeno plastično vlakno akril, dok je 44% u potpunosti od akrila. Ipak, samo 29% potrošača je svjesno toga da većina božićnih džempera sadrži plastiku.

Nedavna studija Plymouthskog sveučilišta je pokazala da u samo jednom pranju odjeće od akrila ispušta skoro 730.000 mikrovlakana, što je pet puta više u odnosu na tkaninu od mješavine poliestera i pamuka a 1,5 puta više od tkanine od čistog poliestera.

"Ne želimo spriječiti ljude da se oblače i lijepo provode za Božić, ali postoji mnogo načina da se to učini bez kupovanja novog. Brza moda je velika prijetnja prirodi i božićni džemperi su problematični jer mnogi sadrže plastiku. Pozvali bismo ljude da se mijenjaju, kupuju polovno, i da ne zaborave da se džemper kupuje za cio život, a ne samo za Božić", rekla je Sarah Divall, koordinatorica projekata u Hubbubu.

Lea Railey Brown, savjetnica za održivost u Konzorciju britanskih trgovaca na malo, rekla je da 'potrošači mogu biti uvjereni da odjeća koju kupuju u prosjeku ima manji uticaj na životnu sredinu'.

"Trgovci na malo poduzimaju korake da bi se stara odjeća mogla pretočiti u novu u cilju kružne ekonomije. Oni pokreću više akcija vraćanja da bi se odjeća mogla ponovno koristiti i reciklirati i tako spriječiti da završi na deponiji", navela je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close