Rekreativci

Biciklisti otkrili i upoznali Hercegovinu

Kada je u pitanju X-trail - XCM utrka koja se održavala na Gorancima, Zorić je istaknuo: "Ova utrka je doživjela jedan pomak.
Lifestyle / Flash | 17. 03. 2019. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Biciklističkog kluba 'Mostar', tijekom nedjelje održana je rekreativna cestovna biciklistička vožnja u kojoj je sudjelovalo više od stotinu biciklista. Osim članova kluba organizatora, sudjelovali su i članovi klubova iz Hercegovine, Bosne, ali i Dalmacije.

Simboličan naziv 'Upoznaj Hercegovinu', vožnja je imala za cilj da sudionici upoznaju ovaj kraj, kao i gradove kroz koje su prošli, a to su Mostar (start/cilj), Široki Brijeg, Posušje, Grude, Ljubuški, Čapljina i Stolac.

Vožnja je nastala iz potrebe da se na najljepši način prezentira Hercegovina i mjesta kroz koja prolazi ova biciklijada, kao i potrebe da se nadležnim vlastima prezentira potreba za ponovnom organizacijom Međunarodne biciklističke cestovne utrke 'Hercegovina Classic', poručeno je iz Biciklističkog kluba 'Mostar'.

"Ovo je prvobitno zamišljeno kao trening vožnja članova nekoliko lokalnih klubova iz Hercegovine, međutim društvene mreže su učinile svoje, te su nam se pridružili i članovi biciklističkih klubova iz drugih gradova Bosne (Bihać, Banja Luka, Sarajevo) i Dalmacije (Split, Primošten).

Dio putovanja smo išli svi zajedno, a potom smo se razdvojili. Oni malo spremniji su vozili dionicu od 164 km, a oni koji su bili za nešto laganiju vožnju su proputovali oko 119 km na biciklima. Ususret su nam izašli i iz Agroturizma 'Marića gaj' koji su za sve sudionike ove vožnje pripremili ručak.

Također i kod Stoca su nas dočekali s okrjepom iz ustanove 'Radimlja', te su na ovaj način lokalni gospodarstvenici prepoznali značaj cikloturizma, i na ovaj način im se zahvaljujemo. Ova ruta je inače bila korištena za utrku 'Hercegovina Classic' koja nažalost nije sada aktualna, iako je počela privlačiti veliki broj natjecatelja kako iz BiH, tako i iz regije, ali i Europe", kazao je za Bljesak.info predsjednik B.K. 'Mostar' Toni Zorić.

Kada je u pitanju X-trail - XCM utrka koja se održavala na Gorancima, Zorić je istaknuo: "Ova utrka je doživjela jedan pomak. Od Biciklističkog saveza BiH i UCI-ja smo dobili 'zeleno svjetlo' da ova utrka uđe u svjetski kalendar natjecanja. Utrka je prijavljena i stigla nam je službena potvrda o uvrštavanju utrke u UCI kalendar. Svjesni smo veličine projekta, te nam je želja da se uključe i lokalne vlasti.

Izmjena oko ove utrke je sama lokacija. Umjesto na Gorancima, održala bi se u Parku prirode Blidinje, gdje smo već imali prezentaciju. Imamo kontakte sa udrugom za europske integracije, veleposlanstvom Švicarske u BiH. Ono što očekujemo na budućim sastancima, sa Gradom Mostarom i Vladom Hercegovačko - neretvanske županije, je podršku za ovaj projekt. Želja nam je da ova utrka zaživi u punom smislu, jer je to jedan jako veliki projekt, te da sportaši iz cijelog svijeta pohode ove krajeve", rekao je Zorić za Bljesak.info.

Podršku biciklistima jednim dijelom puta pružali su službenici Policijske uprave Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close