U utrci više gradova

Beograd kandidat za Euro pride 2022.

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je 'punu podršku' kandidaturi Beograd Pridea u službenom pismu Europskoj asocijaciji organizatora Prideova
Lifestyle / Flash | 16. 09. 2019. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi izgledao najveći europski Pride ako Beograd bude izabran za domaćina i šta bi to donijelo LGBT ljudima u Srbiji i regiji? Veliki je, gotovo civilizacijski skok od krvavih glava, zvuka policijskih pištolja i vandalskog nasilja na beogradskim ulicama u prvim pokušajima održavanja Pridea 2001. i 2010. godine, do srpske prestolnice kao mogućeg domaćina Euro Pridea 2022.

Euro Pride - najveći međunarodni pride u Europi koji okuplja i do više stotina tisuća gostiju - mogao bi doprinijeti da problemi LGBT zajednice na Balkanu budu vidljiviji, ali bi obogatio i turistički potencijal Beograda, kaže Marko Mihailović iz Beograd Pridea za BBC na srpskom jeziku.

Odluka hoće li Beograd biti domaćin bit će donijeta 21. rujna, tijekom godišnjeg zasjedanja Europske asocijacije organizatora prideova u Bilbau. U igri su i Barcelona, Dublin, kao i grupa organizacija iz Portugala.

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je 'punu podršku' kandidaturi Beograd Pridea u službenom pismu Europskoj asocijaciji organizatora Prideova, uz obećanje da će Vlada Srbije pomoći organizacijskom timu da osigura siguran i uspješan događaj.

"Euro Pride u Beogradu pomoći će da se u široj javnosti istaknu specifični problemi sa kojima se LGBT zajednica suočava, a bit će važan faktor u promociji šireg prihvatanja i poštovanja različitosti i slobode", napisala je Brnabić. Prvi pan-europski pride je organiziran u Londonu 1992. godine, a licencu za ovaj događaj drži Europska asocijacija organizatora Prajdova (EPOA).

U samoj LGBT zajednici u Srbiji povodom mogućeg održavanja Euro Pridea u Beogradu vladaju pomiješana osjećanja - od radosti do skepse. U Beogradu se nekoliko godina unazad održavaju dva različita pridea - u lipnju i rujnu, uslijed podjele među samim LGBT organizacijama.

Ova činjenica ukazuje da su aktivizam i borba za prava LGBT ljudi u Srbiji osjetno oslabljeni i nedostaju im konkretniji politički zahtjevi, smatra Vladimir Bjeličić, zbog čega otvara pitanje i šta zaista Beograd dobiva ukoliko bude domaćin Euro Pridea.

On podsjeća i da "živimo u paradoksalnoj državi čija premijerka evidentno ima pravo da realizira obitelj i bude majka, iako ostale LGBT osobe zakonski to ne mogu učiniti", referirajući na nedavnu odluku Ministarstva zdravlja kojom se LGBT ljudima uskraćuje mogućnost da budu davatelji reproduktivnih ćelija i embriona.

Kopirati
Drag cursor here to close