Zagrijavali jaja

Bečki zoološki vrt uzgojio najrjeđu zmiju na svijetu

Piton Morelia carinata može narasti do maksimalno dva metra dužine, ali dosad još uvijek nije pomno istraživana.
Lifestyle / Flash | 13. 07. 2018. u 21:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bečkom zoološkom vrtu "Tiergarten Schönbrunn" pošlo je za rukom uzgojiti najrjeđu divovsku zmiju na svijetu. Prirodno stanište pitona Morelia carinata su zabačena područja regije Kimberly u Zapadnoj Australiji.

No i tamo je do sada zabilježeno svega 12 jedinki ove vrste. Zbog toga se ova vrsta zmije smatra jednom od najrjeđih na svijetu. Niti jedna druga zmija nema tako usko područje rasprostranjenosti.

Uzgoj ovog pitona do sada je uspjelo samo nekolicini privatnih uzgajivača iz Australije i Australijskom parku reptila u sklopu projekta zaštite vrsta. Bečki "Tiergarten Schönbrunn" prvi je zoološki vrt izvan Australije kojem je uspjelo uzgojiti ovu vrlo rijetku vrstu zmije.

Piton Morelia carinata može narasti do maksimalno dva metra dužine, ali dosad još uvijek nije pomno istraživana.

"Prošle je godine naša ženka po prvi puta položila jaja, no iz njih se nažalost nisu izlegli mladunci. U travnju ove godine ponovno smo otkrili osam jaja koja smo isprva zagrijavali u inkubatoru na 31 stupanj celzija, a kasnije na nižim temperaturama. Nakon 60 dana izleglo se svih osam mladunaca, a to nas jako veseli", rekao je uposlenik bečkog zoološkog vrta Anton Weissenbacher.

Kopirati
Drag cursor here to close