Narodno druženje

70. Čevljanska korida - Najveći 'teferič' na Balkanu

Lifestyle / Flash | 30. 07. 2017. u 15:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosansko kolo, bacanje kamena s ramena, trka konja, nastupi kulturno-umjetničkih društava samo su neki od sadržaja koji će se danas moći vidjeti na Čevljanskom polju, mjestu gdje je jučer počela tradicionalna 70. Čevljanska korida.

Očekuje se da će Čevljansku koridu posjetiti preko 50 tisuća ljudi koji će imati priliku zabaviti se uz pjevačice, plesačice, janjetinu i bikove, piše Dnevni avaz.


Foto: Dnevni avaz

Stotine posjetitelja, uz pjesme poput one "Hop, mala, garava", nisu mogli a da se "ne uhvate" u kolu i tako plešu usprkos visokim temperaturama.

Tradicionalna manifestacija “Čevljanovići” odnosno Čevljanska korida održava se još od davne 1947. godine po pisanim dokumentima, a vjerovatno je još i starija. Mjesto održavanja je Čevljansko polje na obroncima Nišićkog i Čevljanskog platoa.

Organizator ove manifestacije je Udruženje Čevljanovići 1947 – Ilijaš, čiji osnovni programski ciljevi su njegovanje i baštinjenje tradicionalnih običaja i disciplina naroda sa ovih područja.


Foto: Dnevni avaz

Svake godine, pored koride kao središnjeg događaja, atmosferu na Čevljanovićima do usijanja dovode plesačice ispod šatora. Izuzetka nije bilo ni ove godine. „Kraljica šatora“ od stola do stola, oskudno odjevena, na stolovima pleše i zabavlja goste ispod šatora.

Novinari Avaza su primijetili da se ovo godine standard popravio. Naime, dok su prošle i pretprošle plesačice dobivale napojnice od 10 i 20 KM, ove godine je bilo novčanica od 50 i 100 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close